Brusselse Amerikanen volgen verkiezingen: 'Trump mag geen president worden'

FVDE
© BRUZZ
09/11/2016

Op de Election Night in het Marriott Hotel zijn, zoals verwacht, vooral aanhangers van Hillary Clinton terug te vinden. Zij volgen er de hele nacht de evolutie van de verkiezingsresultaten. "Als Trump wint, vertel ik aan iedereen dat ik uit Canada kom", zo vat een aanwezige haar gevoel samen.

Aan de merchandisestand gaan de badges en andere prullaria voor Hillary Clinton vlot over de toonbank. ‘I voted for Bernie, and now I’m voting with Bernie’, staat op één van de badges. “Om te laten zien dat we ons als Democraten allemaal achter Hillary scharen”, vertelt verkoper Nigel. “Zo’n badges zijn echt traditie in de Amerikaanse politiek, iedereen loopt ermee rond.” Nigel is vol vertrouwen dat Hillary zal winnen: “Ik ben blij dat het bijna voorbije is, want het zijn vermoeiende dagen geweest, maar ik ben zeer optimistisch. Ik ben ervan overtuigd dat het gezond verstand komt bovendrijven bij mijn landgenoten en dat de meerderheid voor Hillary heeft gekozen.”

Rotzak en dictator
Niet iedereen is even pro-Clinton, maar over één ding zijn de aanwezigen het wel eens: Donald Trump mag absoluut geen president worden. “Het is een rotzak en een dictator. Ik wil hem niet”, vertrouwt iemand ons toe. “In de voorverkiezingen stemde ik op Bernie Sanders. Ik verkoos hem duidelijk boven Clinton, maar àlles is beter dan Trump”, klinkt het.

Er zijn ook heel wat Europeanen aanwezig op dit evenement. “Wij zijn hier om Hillary te steunen”, vertellen Rebeca en Ana en uit Spanje. “Dit zijn levensbelangrijke verkiezingen voor de Verenigde Staten en ook voor Europa. Dit kan een hele speciale avond worden. “Ik hou van de Verenigde Staten. Wij Europeanen lachen er altijd mee dat Amerikanen de Europese landen niet kennen, maar wij weten de Amerikaanse staten ook niet liggen. Tot voor deze zomer wist ik niet eens dat Washington een staat was”, lacht Rebecca.

'Het is zoals met worsten'
Sarah is een overtuigde Democraat, al is ze niet helemaal overtuigd van Hillary Clinton. "Ik had liever nog vier jaar Obama gehad, maar dat kan helaas niet." Toch denkt ze dat Clinton een goede president kan zijn: "Ze kent het systeem door en door en ze kan goed netwerken opbouwen. Ik ben niet altijd voorstander van haar aanpak, maar zolang ze de juiste dingen doet is dat niet zo belangrijk. Vergelijk het met worsten: het gaat er niet om hoe ze gemaakt worden, maar hoe ze smaken."

“Ik ben bloednerveus. Ik wil echt niet terug naar het Amerika onder George W. Bush. Toen vertelde ik aan iedereen dat ik uit Canada kwam”, lacht Sheryl. “Dat wil ik graag niet opnieuw meemaken, maar als Trump wint, is dat wel het gevolg. Ik ben zeker niet gek op Hillary, maar ik heb wel op haar gestemd. Ik ben oorspronkelijk afkomstig uit Massachusetts, en die staat is altijd bijzonder blauw geweest.” Sharon is met plezier aanwezig op de Election Night. “Ik vond het belangrijk om tussen landgenoten te zijn. Ook al ben ik al lang uit de VS weg, die band blijft.”

Het verbaast haar niet dat er intussen al een schietpartij is gemeld bij een kiesbureau. "Een gevolg van het zwaar gepolariseerde Amerika", zucht Sharon.

Republikein
Zoeken naar een Trumpliefhebber op dit donkerblauwe evenement, is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Er is Mike Kulbickas, voorzitter van de Republikeinse vertegenwoordiging in Brussel en vorige week al geïnterviewd op BRUZZ. Hij krijgt dan ook om de haverklap een camera onder zijn neus geduwd.

Voor de rest zijn er geen bezoekers die iets positiefs te zeggen hebben over 'the Donald'. Of toch: we hebben zowaar een Belgische Trumpfan gevonden. Bharat is afkomstig uit België, maar heeft wel familie in de VS wonen. Hij juicht als zowat enige niet mee wanneer er voor Clinton positieve resultaten op het scherm verschijnen. "Ik heb het verkiezingsproces uitgebreid bestudeerd, en ben tot de conclusie gekomen dat Trump de beste kandidaat is. Beter dan de corrupte Clinton", klinkt het overtuigd.

Bharat beseft dat de stijl van Trump nogal ruw overkomt, "maar dat is nu eenmaal zijn karakter. Het is een sterke persoonlijkheid. Hij is een rasechte zakenman, en bovenal een nieuw gezicht in de Amerikaanse politiek. Dat was hoognodig", aldus Bharat. Hij vindt dat de Belgische en Europese politiek een persoonlijkheid als Trump mist: "Zowel qua stijl als qua inhoud", besluit Bharat.

Amerikaanse verkiezingen in Brussel

Op 8 november trokken de Amerikanen naar de stembus en werd Donald Trump als de 45ste president van de Verenigde Staten van Amerika en als opvolger van Barack Obama verkozen. Hoe beleefden de Amerika

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Amerikaanse verkiezingen in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni