De Brusselse brandweer organiseert voor het eerst een campagne om vrouwen aan te moedigen om deel te nemen aan de selectieproeven om brandweervrouw te worden. Het Federaal Geschiktheidsattest (FGA) blijkt een grote hindernis, maar er doen ook simpelweg te weinig vrouwen mee aan de selectie.
Brusselse brandweer start campagne om meer vrouwen aan te trekken
Binnen het operationele korps van de Brusselse brandweer is slechts 1 procent vrouwelijk. Het gaat om 11 mensen op een totaal van 1.100. Te weinig. En ook het aantal brandweermannen met een migratieachtergrond is laag.
Brandweervrouwen is Sabine Bombaert is één van hen. "Het is een fysiek zware job, maar ook mentaal. En de mannen doen dat ook. Dus het is niet onoverkomelijk om als vrouw bij de brandweer te gaan," zegt ze in BRUZZ-radioprogramma 'Whatzz Up?'.
"Net zoals vele grote brandweerkorpsen zijn we aantrekkelijk voor mensen uit het hele land, waardoor we minder representatief zijn voor de Brusselse bevolking," stelt brandweerdirecteur Tanguy du Bus de Warnaffe.
Een doelgerichte communicatiecampagne moet vrouwen motiveren om deel te nemen aan het FGA. In de gemeenten komen affiches met opschriften als 'Als Schaarbeek in de fik staat, komt gij dan helpen?' of in fitnesscentra voorbehouden voor vrouwen valt er te lezen '4 min steppen = oma redden op 8 hoog'. In bepaalde bomen langs de weg wordt zelfs een pluche kat die miauwt omhoog gehangen met daarbij de vraag: 'Ga jij de kat redden?'.
"We trekken de wijken in om het beroep voor te stellen aan onze jongeren en vrouwen aan te moedigen om zich kandidaat te stellen. Maar we gaan nog een stap verder. Met Actiris, Talent en Brusafe als partners zullen we ook de kandidaten begeleiden doorheen de proef," vertelt bevoegd Brussels staatssecretaris Pascal Smet (One.brussels-Vooruit).
Tussen 25 april en 13 mei kan er ingeschreven worden voor de volgende ronde van de toelatingsproeven.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , brandweer Brussel , brandweer