Brusselse buitenlanders lopen niet warm voor verkiezingen

© brusselnieuws.be
27/03/2012
Dit jaar kunnen net als in 2006 ook niet-Belgen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. In het Brussels Gewest is er voorlopig het minste interesse: slechts 7 procent van de mensen die mogen meestemmen heeft zich al geregistreerd, drie keer minder dan in Wallonië.

Vreemdelingen hebben tot en met 31 juli de tijd om zich als kiezer te laten registreren. Dan kunnen ze in oktober meestemmen. Niet-Europese vreemdelingen moeten wel al minstens vijf jaar onafgebroken en wettelijk in België wonen.

De FOD Binnenlandse Zaken heeft cijfers vrijgegeven waaruit blijkt dat er voorlopig, net als in 2006, maar weinig kandidaten zich inschrijven. Dat staat te lezen in Le Soir. Het Brussels gewest heeft verhoudingsgewijs het minste geregistreerden. Vandaag heeft 7 procent van de mensen die in aanmerking komen een aanvraag gedaan, tegenover 9 procent in Vlaanderen en 21 procent in Wallonië. Voor heel België is 12 procent van de kiezers ingeschreven.

Ook bij de verkiezingen in 2006 liep het niet storm; uiteindelijk trok 20 procent van de buitenlanders naar het stemhokje. Wie bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen al meestemde en nog steeds in België woont, is automatisch opnieuw geregistreerd.

Onverschillige eurocraten en inschrijvingsdrempel
Yves Dejaeghere van het Centrum voor Politicologie (KUL) ziet een paar verklaringen voor de voorlopig lage inschrijvingen voor Brussel. "Enerzijds heb je de eurocraten die weinig interesse hebben. Om het met een boutade te zeggen: een Duitse functionaris in Watermaal-Bosvoorde ligt er niet wakker van of er in zijn gemeente een paar zandbakken bijkomen," zegt hij.

"Anderzijds is er de extra drempel van de inschrijving. In alle landen waar er geen opkomstplicht is, maar wel registratie, zien we dat bepaalde groepen uitvallen. Vooral laaggeschoolden en jongeren komen zelden opdagen. En die groepen zijn sterk vertegenwoordigd bij de niet-Belgen in Brussel."

"Bij de genaturaliseerde allochtonen, ook de jongeren, zien we dat de betrokkenheid op lokaal niveau wel toeneemt," aldus Dejaeghere. "Zij identificeren zich sterk met hun gemeente en weten hun schepen indien nodig wel te vinden. Maar de niet-genaturaliseerde groep waar het hier om gaat, heeft die betrokkenheid nog niet altijd ontwikkeld."

'Campagnes lonen niet'
Ook in de grootste Brusselse gemeenten Schaarbeek (7 procent), Anderlecht (7 procent) en Brussel-Stad (6 procent) blijven de cijfers voorlopig laag. Nochtans vormen de niet-Belgische kiezers een belangrijke groep. In Brussel-Stad zijn er bijvoorbeeld op 117.031 kiesgerechtigden 37.766 buitenlanders, of bijna een derde. Toch zijn er voorlopig nog maar 2.293 niet-Belgen ingeschreven.

"Het gaat soms inderdaad om grote aantallen, maar doordat ze geografisch verspreid en van zeer diverse herkomst zijn, zijn ze moeilijk te bereiken. Ze vormen geen sterke belangengroep. Daardoor is het in de meeste gemeenten voor politieke partijen niet lonend om informatiecampagnes op te zetten of specifiek op deze groep te mikken," denkt Dejaeghere. "Organisaties zoals het Minderhedenforum kunnen daar bijvoorbeeld wel een rol spelen."


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni