| Eric Joye op één van zijn expedities in Canada.

Brusselse cryptozoöloog gaat op bigfoot-jacht: 'In 2006 voetafdrukken gezien'

MW
© BRUZZ
29/12/2022

Brusselaar Eric Joye wil in mei met enkele metgezellen op zoek gaan naar de bigfoot in Canada. Hij zat de mythische creatuur al vaker op de hielen tijdens zijn vele reizen in Noord-Amerika, maar zet nu een expeditie op voor nog acht andere avonturiers. “Iedereen mag mee. Maar wie de luxe van een lodge verwacht, blijft beter thuis.”

Al jaren is Eric Joye als cryptozoöloog (iemand die diersoorten of andere wezens bestudeert waarvan wordt aangenomen dat ze niet bestaan, red.) gebeten door de bigfoot, een mythisch wezen dat zich zou ophouden in de wouden van Noord-Amerika.

“In mijn beginjaren trok ik naar Nepal om achter de yeti aan te gaan,” herinnert de 62-jarige Joye zich, “maar toen professor Léon Brenig van de ULB me in die periode vroeg of ik een expeditie wilde organiseren rond de bigfoot, gooide ik het roer om.”

Met zijn 2,60 meter en 300 kilo heeft die tweevoetige primaat veel weg van de mens, vertelt Joye. “De sasquatch, zoals de bigfoot ook wordt genoemd, zou een stuk intelligenter zijn dan pakweg een gorilla of een chimpansee. Hij kan interageren en zou volgens sommigen ook een basale taal hebben ontwikkeld, naast de kreten die hij uitslaat. Intellectueel staat de bigfoot dicht bij ons.”

Op sasquatch-safari

In mei wil de Brusselaar, die zeven jaar geleden naar Namen verhuisde, opnieuw naar Brits-Columbia. Maar anders dan op zijn vorige reizen, neemt de cryptozoöloog nu enkele mede-avonturiers mee.

“Ik organiseer een sasquatch-safari,” vertelt hij. “De expeditie staat open voor iedereen, maar wie de luxe van een aperitiefje in een lodge verwacht, blijft beter thuis,” zegt Joye. “Het zal een echte expeditie worden: we koken op houtvuur en slapen in tenten. Geen resorts.”

Het is al de vijftiende keer dat Joye afreist naar Brits-Columbia, in het noordwesten van Canada. Ervaring genoeg dus. De gediplomeerde natuurgids en begeleider van trektochten wil het deelnemersveld beperken tot acht personen. “Zo kunnen we opsplitsen in twee basecamps met elke vier deelnemers. Uit ervaring weet ik dat de kans dan groter is om iets van de bigfoot op te vangen.”

Geen bewijzen

Tot nu toe is het bestaan van het monsterlijke wezen nog niet aangetoond. “Maar er zijn al duizenden waarnemingen geweest,” benadrukt Joye. Hij is er dan ook van overtuigd opnieuw sporen te zullen vinden in de Canadese wildernis. In 2006, op expeditie in het Sasquatch Provincial park, zag hij al eens naar eigen zeggen voetafdrukken van een volwassen exemplaar en een kind.

Een gestabiliseerde versie van de beruchte beelden die het duo Patterson en Gimlin zouden gemaakt hebben in Bluff Creek, California, op 20 Oktober 1967.

Het bekendste ‘bewijs’ van de bigfoot is een video die Roger Patterson en Bob Gimlin maakten in 1967. Waarom de bigfoot nog geen plekje in de leerplannen biologie heeft verworven, is voor Eric Joye dan ook onbegrijpelijk. “Hij bestaat en laat zich ook zien", vertelt hij honderduit.

De wetenschappelijke consensus is echter dat er nog geen bewijzen zijn gevonden die het bestaan van het dier ontegensprekelijk kunnen aantonen. Cryptozoölogie wordt doorgaans dan ook gezien als een pseudo-wetenschap.

“Er zijn sporen gevonden over meerdere kilometers, door sneeuw en modder,” argumenteert Joye. “En bij Native Americans leeft de bigfoot in de mythologie, zoals ook de coyote, bizon, orka en wolf in de verhalen doorleven. Die dieren bestaan, dus waarom zou dat bij de bigfoot ook niet het geval zijn?”

Joye baseert zicht op onderzoek van professor Jeffrey Meldrum van de universiteit van Idaho, die vermeende afdrukken van de bigfoot bestudeerde.

‘Deelname kost 3.995 euro, maar ik doe nog een kortingsactie’

Joye leidt zelf de expeditie en wordt bijgestaan door een bevriend ex-militair, die oriëntatielessen geeft en de kneepjes van de bushcraft zal bijbrengen. “Met zijn ervaring als militair in het buitenland is hij iemand die me uit de meest hachelijke situaties kan redden.”

20221228_Eric Joye_Bigfoot

| Joye in een basecamp op één van zijn expedities in Canada.

Deelnemers aan de expeditie moeten 3.995 euro ophoesten, geld waarmee Joye de expeditie en zijn vzw wil financieren. “Maar ik doe binnenkort nog een kortingsactie,” aldus de avonturier. Alles is inbegrepen in de prijs, behalve de reiskosten zelf. “Ik verwacht dat niet iedereen vanuit dezelfde stad zal vertrekken en bovendien kan ik niet concurreren met reisbureaus.” Rendez-vous daarom op 17 mei in Vancouver.

Geïnteresseerden kunnen Joye contacteren via de website van zijn vzw Abepar (Association Belge d'Etude et de Protection des Animaux Rares).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni