Brusselse eindpunten: Terminus Sint-Vincentius

© brusselnieuws.be
03/07/2008
Voor de tweede aflevering in onze reeks Eindhaltes nemen we bus 45 en stappen we af aan de eindhalte Sint-Vincentius in Evere. Eindbestemming van onze wandeling is een andere eindhalte in de volgende gemeente, die aan het Station van Schaarbeek. Onderweg doorkruisen we heel wat groen met het Moeraske en het Walckierspark, maar ook de wijk rond de Marnestraat en de Picardiestraat houdt enkele pareltjes verborgen.

In 2008 werd het traject van buslijn 45 gewijzigd zodat de Schaarbeekse wijk Helmet rechtstreeks verbonden werd met onder meer het Station van Schaarbeek en de Haachtsesteenweg. Nu loopt het traject van Roodebeek in Sint-Lambrechts-Woluwe dwars door heel Evere tot de Sint-Vincentiuskerk in Evere. In de buurt van deze eindhalte stopt daarnaast nog de bus van lijn 59, 64, 69 en de nachtbus n02.

Sint-Vincentiuskerk
De gemeente Evere is gegroeid uit een aantal wijken. Eén daarvan was de wijk rond de Sint-Vincentiuskerk en de Van Hamme- en Marnestraat. In Laag Evere, ook wel Oud Evere genoemd, vind je vooral kleine tot middelgrote rijhuizen, met uitzondering van de gebouwen in de Picardiewijk.

De eindhalte van buslijn 45 bevindt zich voor de Sint-Vincentiuskerk. Deze kerk werd gebouwd op de plaats waar vroeger alleen een toren stond die teruggaat tot in de dertiende eeuw. De toren zelf maakt vandaag nog deel uit van het kerkgebouw. De rest van de kerk werd later opgetrokken, in het begin van de 18de eeuw ingrijpend verbouwd en in de 19de eeuw verder uitgebreid. Na de Tweede Wereldoorlog onderging de kerk een grondige restauratie. Ze vormt door haar eenvoudige stijl een mooi voorbeeld van de landelijke kerkarchitectuur in Brabant.

Groene zone

De kerk vormt in het noorden het beginpunt van een groene strook die zich helemaal naar beneden, langs de site van Schaarbeek-Vorming, uitstrekt richting station van Schaarbeek met achtereenvolgens het Goede Herderspark, Het Moeraske en het Walckierspark.

Het Goede Herderspark, met zijn speel- en sportterreinen, vormt de ideale buffer tussen het natuurgebied Het Moeraske en de verstedelijkte wijken eromheen. Onder andere de plaatselijke petanqueclub Evere Kerkhoek Petanque heeft er zijn lokalen, net als voetbalclub R.F.C. Evere. Wie de benen wil strekken, kan er trouwens het fitness parcours volgen, hoewel de route die op het bord omschreven wordt enig inlevingsvermogen van de geïnteresseerde vraagt.

Het Goede Herderspark loopt vervolgens over in Het Moeraske, een natuurgebied van zo'n vijf hectare groot dat volledig op Everes grondgebied ligt. In 2000 werd Het Moeraske geklasseerd als groengebied van hoogstaande biologische waarde. Een deel van het gebied ligt op een oude spoorwegbedding waardoor er veel stenen in de ondergrond zitten. Daardoor kent Het Moeraske een grote verscheidenheid van speciale planten. Het gebied geeft bovendien een goed beeld van hoe de Zennevallei er uitgezien moet hebben voor de verstedelijking intrad.

Een leuke manier trouwens om Het Moeraske binnen te wandelen is via een van de voetgangerstunnels (zie foto hiernaast) onder de Stroobantsstraat aan de halte Picardie (op lijn 59 of 69). Je kan kiezen voor de tunnel richting Het Moeraske of richting het park van Doolegt (tussen de Picardiestraat en Marnestraat). Hoewel dat laatste slechts een kleine oppervlakte beslaat, waan je je er in een groot bos.

De grens van Evere met Schaarbeek is meteen ook de grens waar Het Moeraske overgaat in het Walckierspark . Dat laatste park werd volledig volgens de Engelse tradities aangelegd in de achttiende eeuw. Het werd genoemd naar de steenrijke Adriaan Walckiers die in de 18de eeuw zijn intrek nam in het buitenhuis op het terrein. Hoewel de restanten van de Engelse tuin nog zichtbaar zijn in de zuiltjes in blauwe steen of in het romantisch grotje, is het park in de loop der decennia volledig overwoekerd en verwilderd geraakt. Net die toestand heeft van het park een unieke biotoop gemaakt met een rijke biodiversiteit. Meteen ook de reden waarom het park niet toegankelijk is en enkel met een gids bezocht kan worden. Zelfs de Groene Wandeling kreeg geen toestemming om door het park te lopen en loopt er nu langs.

Carli-vierkant

De grote groene rechthoek, die Het Moeraske en het Walckierspark vormen, wordt op de plek waar beide elkaar ontmoeten ingesneden door een vierkant terrein; een van de vier semi-industriële zones van Evere met bedrijven zoals Belgacom Skynet. Tip: Bovenaan de Gastendellestraat (tussen de Stroobants- en de Picardiestraat) heb je een mooi zicht op de kanaalzone en de gemeenten erachter.

Boerderij 't Hoeveke

De buurt die zeker de moeite waard is om eens door te wandelen is die achter het Doolegt Park. Het grootste effect krijg je als je vanop de Stroobants- en Picardiestraat (een drukke doorgangsweg met voornamelijk bedrijven) via de voetgangerstunnels door het Doolegt Park wandelt. De Marnestraat toont een aantal mooie gerenoveerde rijhuizen. Aan het kruispunt met de Frans Van Asschestraat, neemt de Marnestraat een zijsprong in de Hubert Van Hoordestraat, die omhoog loopt en een knik van 90 graden naar links maakt. Bovenaan de straat kom je uit op de Hendrik Van Hammestraat. Een straat met een stedelijker karakter dan de Marnestraat en de tram die er door rijdt. Iets verder op de Hendrik Van Hammestraat kronkelt echter een klein kasseienwegje naar beneden dat eveneens Marnestraat heet.

Daar ligt een oude lage hoeve uit 1638 (zie foto hierboven), opgetrokken met breukstenen in zandsteen en baksteen. Het is de oudste getuige van het landelijke verleden van de gemeente. De boerderij werd in de loop der eeuwen meermaals verbouwd. In de 19de eeuw werd het hoofdgebouw geamputeerd en de rest van de boerderij opgesplitst in meerdere kleine woningen. Na restauratie door de gemeente doet het gebouw vandaag dienst als culturele bestemming en feestzaal.

Zeker ook de moeite

Via de Stroobantsstraat loopt je via de Chaumontelstraat in Schaarbeek naar het rond punt met de Van Droogenbroeckstraat en de Zenobe Grammestraat. Hier heb je een mooi zicht op de Zenobe Grammestraat die langs het Walckierspark naar beneden loopt en op de verbrandingsoven van Neder-Over-Heembeek aan de overkant van het kanaal (zie foto hiernaast).

Links op het rond punt kijk je op de Heilige Familiekerk uit die bovenaan de Huart Hamoirlaan staat. Die straat loopt van de Heilige Familiekerk naar beneden tot aan het station van Schaarbeek, waar je weer het openbaar vervoer kunt opstappen (tram 24, 56, 92 en 93 en op bus 58, 59 en 69).

Klik op de miniatuurfoto's op de kaart hieronder om een grotere versie van de foto te zien

Grotere kaart weergeven

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni