‘Brusselse isolatiepremies niet efficiënt’

© brusselnieuws.be
31/08/2011
Volgens Federplast.be en Essenscia Brussel zetten de Brusselse isolatiepremies in op de verkeerde materialen. Een efficiënter premiebeleid zou de jaarlijkse energiefactuur van een Brussels gezin met 248 euro doen dalen. Minister van Leefmilieu en Energie Evelyne Huytebroeck (Ecolo) gaat niet akkoord.

De sectorverenigingen voor de kunststofverwerkende industrie Federplast.be en voor de chemische industrie Essenscia Brussel vinden dat het Brussels Gewest de verkeerde materialen subsidieert. Vooral natuurlijke materialen worden gepromoot, en dat zijn niet altijd de meest energiebesparende. De sectorverenigingen pleiten ervoor premies toe te kennen op basis van de energieprestaties van het gebruikte materiaal.

Voor een raamprofiel in gelabeld hout kan er bijvoorbeeld een bijkomende premie van 30 euro aangevraagd worden. Voor datzelfde raamprofiel in PVC gaat er echter 5 euro van de premie af. Toch scoort PVC beter op energiebesparing dan hout, aldus de sector.

Minister Huytebroeck gaat niet akkoord. "Het gebruik van natuurlijke materialen in de bouw is beter voor het milieu en de volksgezondheid," zegt ze. "Petrochemische materialen verbruiken meer energie in de productie, met meer uitstoot van broeikasgassen tot gevolg. Het gebruik van milieuvriendelijke materialen vermindert ook de blootstelling aan chemicaliën voor bewoners in die gebouwen."

Daarom besliste de Brusselse regering om vooral natuurlijke materialen te promoten. "Sinds 2004 zijn er meer dan 125.000 energiepremies uitgereikt in Brussel. Die premies hebben minstens 500 miljoen euro aan investeringen aangetrokken. Op vijf jaar tijd is het gemiddelde energieverbruik van de Brusselaars met 16 procent gedaald," klinkt het bij Huytebroeck.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni