Brusselse jeugd ‘socializet’ graag buitenshuis

© brusselnieuws.be
07/05/2014

In hun vrije tijd willen Brusselse jongeren uit het Nederlandstalige onderwijs vooral afspreken met vrienden en familie, en iets bijverdienen. Dat blijkt uit een onderzoek van expertisecentrum Kind & Samenleving.

Blijven plakken aan de bioscoop of het bushokje, rondneuzen tussen cd’s, skaten… . Het lijkt voor volwassenen misschien soms doelloos rondhangen, maar dat is het niet voor de jongeren uit het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Het onderzoek dat Kind & Samenleving uitvoerde in opdracht van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en VGC-collegelid Bruno De Lille (Groen) maakt duidelijk dat ze in hun vrije tijd graag spontaan socializen, en dat liefst in de publieke ruimte doen.

Er zijn wel verschillen tussen sociale groepen, zegt onderzoeker Hans Berten. “Leerlingen uit anderstalige gezinnen of gezinnen met een laag opleidingsniveau gaan veel minder naar georganiseerde sociale activiteiten zoals fuiven, concerten en festivals. Tieners uit Nederlandstalige gezinnen of gezinnen met een hoog opleidingsniveau doen dat veel vaker.”

Meer tijd met het gezin
In het onderzoek werden niet alleen jongeren (15 jaar en ouder) maar ook kinderen en tieners bevraagd – in totaal 2.500 leerlingen, wel enkel uit het Nederlandstalige onderwijs.

Daaruit blijkt dat de focus van vrijetijdsbesteding verschuift met het opgroeien: jongeren willen vooral met hun vrienden ‘rondhangen’ terwijl kinderen kiezen voor een breed gamma aan sport- en spelactiviteiten. Wat beide leeftijdsgroepen met elkaar gemeen hebben, is hun voorkeur voor activiteiten met leeftijdsgenoten, of met het gezin. Zowel kinderen als jongeren geven uitdrukkelijk aan dat ze graag meer vrije tijd met het gezin zouden doorbrengen. Ongeveer de helft van de jongeren helpt in z’n vrije tijd ook in het huishouden.

Bijverdienen
Opmerkelijk is verder dat ruim 60 procent van de 15-plussers op een of andere manier bijverdient buiten de schooluren. Met die financiële middelen kunnen ze dan weer de rest van hun vrije tijd financieren. Met stip op één van de activiteiten die ze vaker willen doen: nog meer vrienden ontmoeten. Maar geld stelt hen ook in staat gadgets aan te schaffen die contact met en status onder leeftijdsgenoten opleveren.

Afspreken met hun vrienden doen ze graag in de (semi)publieke ruimte. In bioscopen, winkelstraten, cafés, op pleinen, in bossen, op straat. Windowshoppen is niet alleen naar winkels kijken, maar ook iets samen met vrienden doen, of met een lief, op een plaats buitenhuis. Aan een bushalte wacht je op de bus, maar het is ook een plek waar je klasgenoten kunt ontmoeten. Dat soort ruimtegebruik is voor jongeren in een grootstad als Brussel vaak heel evident. Berten: "Uit de focusgroepen voorafgaand aan de enquête bleek trouwens dat jongeren dat zelf liever niet ‘rondhangen’ noemen, omdat dat woord zo beladen is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni