Brusselse kinderen plaatsen gedenkplaatje op graf onbekende soldaat

© Belga
11/11/2018

Aan de Congreskolom in Brussel hebben kinderen uit Brusselse scholen zondagvoormiddag een gedenkplaatje "Pro Patria 14-18" aangebracht bij het graf van de onbekende soldaat. De ceremonie maakt deel uit van het project "Onze Vergeten Helden", waarmee het War Heritage Institute de "vergeten graven" wil zichtbaar maken.

Om de link te maken met alle steden en gemeenten waar gerepatrieerde gesneuvelden begraven liggen, werden ook elf Belgische reisduiven losgelaten, die Brussel en de tien provincies symboliseren. De dieren droegen de boodschap "België herdenkt - La Belgique se souvient".

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn ongeveer 41.000 Belgische soldaten om het leven gekomen. Ongeveer 26.000 van hen zijn begraven op militaire begraafplaatsen, maar om en bij de 9.000 slachtoffers werden op vraag van hun familie teruggebracht naar hun vroegere woonplaats. Daar zijn ze begraven op burgerlijke begraafplaatsen. In tegenstelling tot de graven op militaire begraafplaatsen hebben die meestal geen beschermd statuut. Daardoor zijn er slechts 6.000 bewaard gebleven.

Vergeten graven

Met het project "Onze Vergeten Helden" wil het War Heritage Institute die "vergeten graven" zichtbaar maken. Daarom werden uniforme gedenkplaatjes ontworpen die aan alle gemeentebesturen gratis ter beschikking gesteld worden.

Begin mei werd in aanwezigheid van koning Filip op de begraafplaats van de stad Brussel een eerste gedenkplaatje aangebracht op het graf van een soldaat die in de Eerste Wereldoorlog om het leven is gekomen en in diezelfde maand is ook in elke provincie één gemeentelijke begraafplaats uitgekozen waar gerepatrieerde gesneuvelden herdacht werden.

Zondag brachten kinderen van de Kakelbontschool in Laken en de Europese school in Sint-Lambrechts-Woluwe samen met oudstrijders dan het laatste gedenkplaatje aan bij het graf van de onbekende soldaat aan de Congreskolom, als bekendste gerepatrieerde van het land. De kinderen lazen ook een citaat voor uit het dagboek van onderluitenant Arthur Pasquier over de wapenstilstand.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Wapenstilstand , Congreskolom

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni