krakers

Brusselse krakers: ‘Wet stelt gevaarlijk precedent’

RVE
© BRUZZ
15/03/2017

Verschillende Brusselse krakersverenigingen reageren verontwaardigd over het federale wetsvoorstel tegen krakers. Dat zou van kraken een strafbaar klachtmisdrijf maken. De procedure om krakers buiten te zetten wordt ook gemakkelijker. “Maar voor extreme gevallen zoals in Gent volstaat de huidige wetgeving rond inbraak. In Brussel is er een nijpend woningtekort, terwijl er veel mensen op straat leven. In die zin is de nieuwe wet een gevaarlijk precedent.”

“De media en politici zijn op het geval in Gent gesprongen om het kraken als fenomeen in een slecht daglicht te stellen, zodat ze het wettelijk zouden kunnen criminaliseren,” aldus Jan Slangen van de Brusselse vzw Woningen 123 Logements. “Maar in plaats van het symptoom van onwettig kraken aan te pakken, zou men beter de oorzaken bestrijden: de woningnood en de leegstand. Dat zijn ook twee zeer belangrijke problemen in Brussel.”

Volgens Slangen volstaat de huidige wetgeving tegen inbraak, woonschennis en huisvredebreuk om in te grijpen bij extreme gevallen zoals in Gent, waarbij mensen onwettig en tegen de wil van de eigenaars in hun huis verblijven. “Het geval in Gent was een malafide praktijk, ik noem dat geen krakers. In zo’n geval kan het met de huidige wetgeving in een kwestie van een paar dagen gaan van het begin van de procedure tot de effectieve uitzetting,” aldus Slangen.

Demonisering
Voorts demoniseert de wet volgens Slangen ook krakers in het algemeen. “Mensen die zelf het heft in handen nemen door bijvoorbeeld te gaan kraken zijn geen onmensen waarmee niet te praten of samen te werken valt. In Brussel zijn er talloze voorbeelden van akkoorden tussen eigenaren en individuen of verenigingen die bezettingsovereenkomsten afsluiten voor het tijdelijke gebruik van gebouwen, voor woon- of culturele doeleinden.”

“Daarbij komen krakers met deze wet ook sneller weer op straat terecht. En zo duurt het échte probleem gewoon voort. Dit is dus weer een typisch geval van kortetermijndenken. Een dak boven je hoofd is een beveiliging tegen de neerwaartse spiraal die volgt als je weer op straat belandt. In die zin is die nieuwe wet een gevaarlijk precedent.”

Protest
De vzw van Slangen kraakt verschillende grote panden in Brussel in overeenkomst met de eigenaars. Het gaat bijvoorbeeld over een tiental appartementen van Infrabel in de Vooruitgangsstraat in Schaarbeek en een gebouw van het Waals Gewest in de Koningstraat in Brussel. Ze vinden met hun boodschap bijval bij andere grote krakersverenigingen in Brussel, zoals vzw Toestand en vzw Communa.

“Die nieuwe wet is inderdaad een handvat voor beleidsmakers om kraken te criminaliseren,” zegt Pepijn Kennis van Toestand. “Terwijl krakers vaak een manier vinden om een leegstaande ruimte te benutten. Da’s eigenlijk iets wat de overheid voor hen zou moeten doen, maar die overheid blijkt nu niet alleen het probleem niet te willen oplossen, maar het zelfs verder te willen bemoeilijken. Voor ons primeert het recht op een dak boven je hoofd nog steeds boven alles.”

Komende dinsdag 21 maart wordt er op initiatief van krakersbeweging Piratons BXL in Brussel betoogd voor het recht op wonen en tegen het verbod op kraken, om 18.00 uur aan de Naamsepoort. “Deze betoging was al langer gepland maar is door toeval nu dus actueler als ooit tevoren,” klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni