"Straatcriminelen zijn een ware plaag in de Brusselse voetgangerszone," koppen de kranten van DPG Media vandaag. Ze doen dat na een nachtelijke reportage van VTM Nieuws, waaruit zou blijken dat de criminaliteit op en rond het Beursplein stevig gestegen is de laatste tijd (al geeft VTM geen cijfers). Een telefoontje naar de Brusselse politie leert dat de criminaliteit er niet toeneemt. Ook burgemeester Philippe Close (PS) relativeert.
Brusselse politie countert: 'Geen stijgende criminaliteitscijfers in voetgangerzone'
"Er is inderdaad overlast in de buurt rond het Beursplein, maar dat is op zich niets nieuws" zegt Ilse Van De Keere, woordvoerder bij politiezone Brussel-Hoofstad/Elsene. "We hebben dit weekend extra patrouilles ingezet in de uitgaansbuurt in het centrum, maar dat doen we geregeld. En ook de statistieken leren ons dat er geen significante stijging is wat het aantal criminele feiten betreft."
Het Beursplein als een ‘no man’s land’ bestempelen, is volgens Van De Keere dan ook onjuist. "We gaan niet verbergen dat er problemen zijn in de buurt, maar we proberen daar juist op in te zetten door er extra agenten te laten patrouilleren. Dit weekend liet ons personeelsbestand het toe om héél aanwezig te zijn en we zijn van plan dat zo vaak mogelijk te doen. Maar de wijk rond de Beurs is in mijn ogen zeker géén ‘no man’s land’."
De Brusselse politie maakt zich sterk dat het z'n manschappen flexibel kan inzetten. "Tot voor kort waren we heel aanwezig in de Lemonnierwijk. Onze extra patrouilles hebben daar hun vruchten afgeworpen. Nu richten we ons opnieuw meer op de uitgaansbuurt rond de Beurs tijdens het weekend. Maar nogmaals: een stijging in de criminaliteitscijfers is er niet volgens onze statistieken."
Close: 'Vooral zakkenrollers'
Burgemeester Philippe Close (PS) erkent in Le Soir dat er een probleem is met zakkenrollers. "Vooral 's avonds laat. Ik heb daarom een controlebevel getekend dat de politie in staat stelt om regelmatig controles uit te voeren in de omgeving."
Volgens Le Soir zijn er dit jaar 600 arrestaties uitgevoerd. Onder hen zijn mensen zonder verblijfsvergunning, overtreders die van hoofdstad naar hoofdstad trekken, maar ook mensen uit de omgeving. "Het zijn vaak dezelfde daders," aldus nog de burgemeester. "De Trekkers van de Brusselse lokale politie - de dienst die gespecialiseerd is in het opsporen van zakkenrollers - kennen hen vaak. Ze worden vaak snel vrijgelaten," betreurt hij. Close verwijst daarmee naar de rol van Justitie.
Het stadscentrum trekt zulke profielen aan. "Dit was tien jaar geleden al het geval op de Grote Markt, of twintig jaar geleden op Sint-Goriks. Nu centreert het zich mee rond de Beurs," zegt de burgemeester. "Maar dat maakt het nog niet tot een no-go zone!" Voor alle duidelijkheid: VTM had het over een no man's land, niet over een no-go zone.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , no man's land , diefstal , zakkenrollers
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.