Vrouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden later mama dan vrouwen in Vlaanderen en Wallonië. De gemiddelde leeftijd staat nu op 32 jaar, twintig jaar geleden was dat gemiddeld 28 jaar. Zo blijkt uit cijfers van statistiekbureau Statbel. Volgens Leonardo Gucciardo, Diensthoofd Verloskunde en Prenatale Geneeskunde UZ Brussel, hebben vrouwen boven de 45 jaar nochtans 80 procent kans op een miskraam.
Brusselse ziekenhuizen zien aantal bevallingen boven 35 jaar stijgen
Lees ook: Wereldprimeur in UZ Brussel: ingevroren teelbalweefsel na 16 jaar succesvol teruggeplaatst
De Europa Ziekenhuizen en het UZ Brussel zien beide een toename van geriatrische zwangerschappen, dat zijn zwangerschappen bij vrouwen boven de 35 jaar. In 2021 behoorden 30 procent van de bevallingen van het UZ Brussel daartoe. Bij de Europa Ziekenhuizen stond dat aantal in 2022 zelfs op 32 procent, wat een stijging is van 4,6 procent in vergelijking met 2016 waar 27,40 procent van de bevallingen beschouwd werden als geriatrisch.
'Geriatrische zwangerschap' is een weinig flatterende term, maar wordt volgens het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE) vooral gebruikt om vrouwen te waarschuwen voor risico’s gebonden aan een zwangerschap op latere leeftijd. “Men mag niet vergeten dat de eicellen van een vrouw even oud zijn als zijzelf", zegt Gucciardo. Hoe ouder een vrouw wordt, hoe minder eicellen ze ter beschikking heeft.
Syndroom van Down
Bovendien is er volgens Gucciardo meer risico op een paar medische problemen zoals zwangerschapsdiabetes en een hoge bloeddruk. Oudere vrouwen hebben ook meer kans om een kindje te dragen met het syndroom van Down. “Een chromosoomafwijking kan eveneens een miskraam veroorzaken. Vanaf 25 jaar heb je 1 kans op 1250 om een kindje te hebben met Down, bij een patiënt vanaf 40 jaar wordt dat bijna 1 kans op 100”, zegt hij.
Naast de medische gevolgen kunnen er zich ook verloskundige problemen voordoen zoals een abnormale foetale groei. “Als de placenta niet goed werkt, kan dit een impact hebben op de voeding van de foetus en de groei verstoren”, klinkt het bij Gucciardo. De combinatie van medische en verloskundige problemen zal volgens hem ook de kans op een premature bevalling doen stijgen.
Verminderde vruchtbaarheid
Het SPE stelt dat oudere vrouwen door hun verminderde vruchtbaarheid meer geneigd zijn om een behandeling zoals in-vitrofertilisatie (IVF) te beginnen. Zo maakt 5,4 procent van de vrouwen in Brussel ouder dan 35 gebruik van IVF. Een aantal dat toeneemt naarmate de leeftijd vordert.
Ook Gucciardo merkt een toenemende vraag voor fertiliteitsbehandelingen op. Dat kan bijvoorbeeld ook door het invriezen van eicellen. “Het is ontwikkeld voor mensen die bijvoorbeeld hun carrière wilden voorop stelden of gezondheidsproblemen hadden."
Gucciardo raadt patiënten die een kinderwens willen vervullen aan om er zo snel mogelijk aan te beginnen. “Als wij het verschil in risico’s bekijken van patiënten ouder dan 35 met patiënten jonger dan 35 jaar moeten we zeggen dat er een significant verschil in complicaties is.” Volgens Gucciardo zijn dat er meer en meer in Brussel in vergelijking met andere Belgische regio’s.
De redenen voor een kinderwens op latere leeftijd zijn volgens het SPE uiteenlopend en stijgen al sinds 1970. Dat komt volgens hen vooral door de evolutie van het sociale leven. Gucciardo: "Patiënten willen een carrière opbouwen voordat ze echt aan kinderen beginnen. Brussel telt ook meer hoofdzetels en instellingen waar mensen carrière kunnen maken, wat een mogelijke verklaring kan zijn voor het toenemend aantal zwangerschappen boven de 35."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , zwangerschap , Europa Ziekenhuizen , UZ Brussel , statbel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.