Hoe zien onze steden er in 2040 uit? Die vraag willen BRUZZ en de Amsterdamse stadszender AT5 beantwoorden vanaf 20 april beantwoorden. Journalisten van beide media trokken telkens een week door Amsterdam en Brussel, op zoek naar de lessen die de twee steden van elkaar kunnen leren. Ze deden dat door met bewoners, beleidsmakers en experts te spreken, maar ook met dromers die hun blik op de stad van 2040 richten.
BRUZZ en Amsterdamse AT5 gaan op zoek naar 'De Stad van de Toekomst'
Hoe zullen we ons in 2040 verplaatsen door de stad en welke plaats behoudt de auto nog? Waar moeten al die bijkomende bewoners wonen en hoe houden we een thuis in de stad betaalbaar? Wat zijn duurzame oplossingen voor ons stedelijk afval en het zwerfvuil in de straten? Hoe vermijd je dat de toeristenstroom zich ontpopt tot een overlastfenomeen dat hele buurten domineert? En last but not least: hoe moeten steden omgaan met de opmars van het Engels en tientallen andere talen die de steeds diversere bevolking meebrengt naar de stad?
Om een antwoord op al die vragen te vinden trokken BRUZZ-journalisten Margot Otten en Kris Hendrickx samen met hun AT5-collega Menko Arends een week door Amsterdam en Brussel. (lees verder onder de foto).
De journalisten spraken er met bewoners, beleidsmakers en experts, maar ook met dromers die hun blik op de stad van 2040 richten en brengen zo in kaart welke lessen beide steden van elkaar kunnen leren.
Robotboten en afvalstofzuigers
In een vijfdelige video- en artikelenreeks duiken we in de cruciale uitdagingen voor de stad van morgen. In de mobiliteitsaflevering zien we bijvoorbeeld een autonoom varende robotboot en rijden onze journalisten mee in de elektrische trapauto van een Brussels architect, die zelf voertuigen ontwerpt die toekomstproof zijn.
In de reportage over wonen trekken de journalisten onder meer naar Haven-Stad, de plek waar de Amsterdammers straks 70.000 nieuwe woningen bouwen, een schril contrast met het langzame, chaotisch maar organisch groeiende Brussel. (lees verder onder de foto)
Afval, het thema waar de gemiddelde stadsbewoner zich misschien wel het meest aan ergert, blijkt in de twee steden een hele uitdaging. Vuiniszakken in de Brusselse straten of het uitgebreide ondergronds containernetwerk in de Nederlandse hoofdstad: geen van de twee systemen blijkt vandaag een wonderoplossing. Is een grote ondergrondse afvalstofzuiger dan een oplossing?
In de twee resterende afleveringen staan we ook nog stil bij meertaligheid en toerisme.
De Stad van de Toekomst BRUZZ: vanaf 20 april op BRUZZ en AT5 met een begeleidende artikelenreeks in het stadsmagazine van BRUZZ, op BRUZZ.be en op AT5.nl.
Deze productie kwam tot stand met steun van Journalismfund.eu.
Stad van de Toekomst
Lees meer over: Samenleving , Stad van de Toekomst , Stad van de Toekomst , Stedenbeleid , AT5
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.