Burgemeesters behouden vertrouwen in politie zone Zuid
Om het onderzoek niet te schaden, wilden de drie burgemeesters van politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst) niet veel kwijt over de zaak. Met de persconferentie wilden ze vooral het blazoen van de korpsen oppoetsen nadat de zone vorige week in een slecht daglicht kwam te staan.
Op 1 april vielen speurders binnen in drie commissariaten van de zone. Een onderzoek loopt naar naar druggebruik bij enkele agenten, wapen- en vrouwenhandel. De tweede zaak gaat over corruptie bij openbare aanbestedingen. De feiten zouden al vijf of zes jaar aan de gang zijn.
De burgemeesters van Vorst, Anderlecht en Sint-Gilis behouden hoedanook het vertrouwen in hun mensen.
"Dit is een korps van meer dan 700 politiemensen, plus nog de andere mensen die er werken. Zij verrichten in het algemeen uitstekend werk," klinkt het bij Magda De Galan (PS), burgemeester van Vorst.
"Ik was zeer verbaasd toen die operatie plaatsvond," zegt Gerald Noon, zonechef bij politie Zuid. "Ik dacht dat het om een grap ging. We zullen nu afwachten wat het onderzoek zal uitwijzen en daarna de nodige maatregelen treffen. Ondertussen is er niemand in beschuldiging gesteld."
Vier agenten zijn inmiddels ondervraagd, maar mochten daarna gewoon weer aan de slag gaan. Toch lijdt de sfeer binnen de zone onder de zaak, zegt zonechef Noon: "De sfeer is bedrukt. Uiteraard is niemand blij met alles wat de afgelopen dagen in de kranten verschenen is."
Reorganisatie
De politiezone Zuid gaat deze week eveneens enkele diensten reorganiseren. Die reorganisaties waren al langer gepland en zijn niet het gevolg van de huiszoekingen, zo wordt benadrukt.
Zowel de gerechtelijke opsporingsdiensten, de jeugdafdeling, de hondenbrigade als de andere diensten op het terrein worden gedecentraliseerd. Het is de bedoeling om zo een nauwer contact met de bevolking te creëren.
Lees meer over: Vorst , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.