De buurtbewoners van de Vismarkt halen opgelucht adem nu er vanaf volgende week overdag en ’s nachts een alcoholverbod geldt in de straten van hun wijk. “Het is hier heel erg geweest.”
Buurt Vismarkt opgelucht na uitbreiding alcoholverbod
Vorige week werd bekend dat Brussels burgemeester Philippe Close (PS) het huidige alcoholverbod, dat alleen in de voetgangerszone geldt, uitbreidt naar de straten rond de Vismarkt en de Varkensmarkt. Bovendien geldt het verbod voortaan niet alleen van middernacht tot zes uur ’s ochtends, maar de klok rond. De nieuwe maatregel gaat in op 5 oktober en loopt tot 5 oktober 2021.
Begin februari verbood Close, bij wijze van test, de nachtelijke consumptie van alcohol op de openbare weg tussen het Fontainasplein en het De Brouckèreplein. Overtreders kregen een boete van 350 euro. De maatregel moest een oplossing bieden voor de vele overlastproblemen veroorzaakt door dronkaards, met name rond het Beursplein. De testfase zou normaal gesproken zes maanden duren, maar werd in juni vanwege de lockdown met zes maanden verlengd.
Uitbreiding
Close heeft het einde van de test en de evaluatie niet afgewacht om het alcoholverbod alvast flink uit te breiden. De druk van de bewoners van de Vismarktbuurt was te groot geworden. Zij hadden de afgelopen maanden zwaar te lijden onder de overlast veroorzaakt door dronken lieden. “Het is hier heel erg geweest,” zegt buurtbewoner Jo Struyven.
De Vismarkt was altijd al een verzamelplek voor jonge en soms minder jonge drinkende feestvierders. “Maar tijdens de lockdown, vooral toen het mooi weer begon te worden, is het hier echt geëscaleerd.” Behalve de gebruikelijke fuifnummers zochten ook andere dronkelappen de Vismarkt op: marginale figuren die al een tijd voor overlast zorgen op de Varkensmarkt, Oost-Europese drinkebroers en daklozen, die zich door het alcoholverbod aldaar, verdreven voelden uit de voetgangerszone. “We kregen ze hier allemaal, sommige nachten wel vijftig man, de Vismarkt was de place to be.”
Voor de omwonenden was het een hel. Met hun gezang, geroep en getier hielden de dronken bezoekers de buurt ’s nachts wakker. “Soms moest ik drie keer per nacht naar de politie bellen,” zegt Struyven. Bewoners werden ook nageroepen en uitgescholden, er waren gevechten, er werd gebraakt in de portieken en de belendende straatjes werden gebruikt als urinoirs. Ook lag het plein ‘s ochtends regelmatig bezaaid met lege bierblikjes en ander afval.
Daarop besloten enkele omwonenden, die zich spontaan organiseerden, aan de alarmbel te trekken. Ze stuurden foto’s naar het stadsbestuur, dienden meerdere klachten in en lanceerden een petitie.
Politiepatrouilles
Er volgden enkele vergaderingen met het bestuur. Op de laatste bijeenkomst kwam burgemeester Close zich zelf vergewissen van de ernst van de situatie. De bewoners hebben toen aangedrongen om het alcoholverbod uit te breiden naar de Vismarktbuurt en het ook overdag te laten gelden. “Er zijn hier lieden die om halftien ’s ochtends al hun eerste blik Gordon’s Finest Gold opentrekken.”
De buurt kreeg uiteindelijk gehoor. Sinds kort staat er quasi-permanent een politiepatrouille aan het plein. Die moet potentiële rustverstoorders afschrikken. Het blijkt effect te hebben. “Sinds een à twee weken is het hier weer rustig,” zegt Struyven. En nu is er ook het alcoholverbod, dat de politie meer armslag moet geven. De bewoners verwachten er veel van. “Een alcoholverbod van een jaar is een moedige, hoopvolle beslissing. Alleen jammer dat het er niet enkele maanden eerder kwam.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.