De maand mei is traditioneel dé invasiemaand van de buxusmot. Wellicht wordt in mei al de kaap van 200.000 exemplaren overschreden.
Buxusmot rukt weer op
Natuurpunt bracht in kaart welke zones geteisterd worden door de exotische buxusmot: Brussel en Vlaams-Brabant worden het meest geplaagd, Waals-Brabant blijft grotendeels gespaard.
Half april ondernam Leefmilieu Brussel al acties in enkele parken, zoals het Jubelpark, de Tuinen van Bloemist, de Koloniale Tuin en het Sobieskipark. Buxussen die in 2017 te zwaar waren aangetast, zijn verwijderd en door andere plantensoorten vervangen.
Van een vijftigtal exemplaren in 2012, duizend in 2014 en vijfduizend in 2015, gaf de website Waarnemingen.be voor 2017 om en bij de 194.000 buxusmotten aan. De jongste cijfers van april 2018 klokken al af op 140.000 en de meimaand, traditioneel dé piekmaand voor buxusmotten is nog maar net begonnen. Een tweede vraat volgt altijd in augustus/september.
Enkele waarnemers in Brussel noteerden al hun spectaculaire aanwezigheid, tot duizend stuks per locatie.
De gifgroene rups doet zich niet alleen te goed aan de sierbuxus, ook de vlinderstruik, geliefd in de vele volkstuinen in het gewest, zoals in het Avijlplateau (Ukkel) en de volkstuinen in Wilderbos (Sint-Agatha-Berchem), staat op het menu van de rups.
“Eigenlijk zijn er maar drie bestrijdingsmogelijkheden,” zegt Thomas Caudron van maatwerkbedrijf TWI uit Sint-Lambrechts-Woluwe. “De rupsen manueel verwijderen, de planten tijdig behandelen met biologische bestrijdingsmiddelen en de plant uitgraven en vervangen door iets anders.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , buxusmot
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.