| In een cannabiswinkel vind je een heel arsenaal aan producten waarin cannabis verwerkt is (archiefbeeld)

Cannabis uit wietwinkels is soms het echte spul

© BRUZZ
22/06/2019

De legale wiet die je in cannabiswinkels kan kopen, bevat geregeld te veel van de roesopwekkende stof THC. De certificaten die moeten bewijzen dat de wettelijke THC-drempel van 0,2 procent niet is overschreden, zijn volgens ingewijden alles­behalve waterdicht. Vanaf 1 juli komen er strengere regels.

Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Zeker 22 wietwinkels zijn er al in Brussel. Zij mogen legaal cannabis verkopen zolang die maximaal 0,2 procent van de psycho­actieve stof THC bevat. Een norm die geregeld overschreden wordt, zeggen toxi­coloog Jan Tytgat (KU Leuven) en het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC). Zij analyseren stalen van wietshops op vraag van het parket.

“Het merendeel blijft binnen de norm, maar een overschrijding is ­zeker geen uitzondering”, zegt Tytgat aan Het Nieuwsblad. “Soms gaat het slechts om enkele procentpunten achter de komma en dat zal je niet voelen. Maar ik heb ook al stalen met 8 procent THC in mijn labo gehad. Dat komt overeen met het echte spul en kan dus verslavend zijn of de kans op psychoses doen toenemen.”

Geen betrouwbare analyses

Wietwinkels halen hun cannabis uit landen als Zwitserland en Italië. Daar hoort in principe een certificaat bij van een erkend labo, dat onder meer het THC-gehalte controleert. “Die analyses zijn niet altijd correct”, zegt Natalie Meert, deskundige van het NICC, dat de meeste stalen in België onderzoekt. “Niet alle labo's beschikken over de juiste methodes om die lage concentraties te meten.”

Tytgat wijst er ook op dat het THC-gehalte in een cannabisplant kan evolueren. Een meting voor het oogsten kan een ander resultaat geven dan na het drogen van de cannabisbloemen.

Feit is wel dat je als klant dus niet altijd weet wat je koopt. Daarom komen er vanaf 1 juli nieuwe regels. “De verkoop via het internet zal niet meer mogen en invoerders moeten hun producten strenger registeren bij ons”, zegt Paul Van den Meerssche, hoofdinspecteur van de FOD Volksgezondheid. “We zullen ook producten in beslag kunnen nemen als ze niet voldoen aan de wet.”

De FOD overlegt nog met de parketten over de evolutie van de controles. Zo zou Volks­gezondheid in de toekomst kunnen instaan voor de controle op cannabisproducten met een laag THC-gehalte in plaats van de gerechterlijke instanties nu. “Al gaat het altijd om steekproeven”, zegt Tytgat. “Honderd procent sluitend kan zoiets nooit zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , thc , CBD , roes

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni