BRUSSEL – Na een huurstaking heeft een eigenaar de huurprijs van een woning teruggebracht van 600 tot 350 euro. De strijd tegen huisjesmelkerij en onredelijke huurprijzen vraagt echter structurele maatregelen, klinkt het bij verenigingen en oppositie. Fremault zegt werk te maken van bemiddeling en referentiehuurprijzen.
Céline Fremault (CDH) wil referentiehuurprijzen
Bij de onderhandelingen met de huisbaas kreeg de huurder in kwestie de steun van de Equipes Populaires van de christelijke arbeidersbeweging. 350 euro werd vastgesteld als redelijke huurprijs op basis van de tabel met referentiehuurprijzen goedgekeurd door de vorige Brusselse regering. De eigenaar weigerde eerst de huurprijs te verlagen, maar bond uiteindelijk in nadat de huurder besliste om over te gaan tot een huurstaking en slechts 350 euro te betalen in plaats van 600 euro. Het verschil werd op een ‘stakingskas’ gestort om eventuele gerechtskosten te betalen.
Huisjesmelkerij en onredelijke huurprijzen zijn een oud zeer in Brussel. De vraag naar (betaalbare) woningen is veel groter dan het aanbod, en dus zien veel mensen geen andere uitweg dan te veel betalen voor een woning van bedenkelijke kwaliteit. Volgens het meest recente rapport van het Observatorium voor de Huurprijzen is een onredelijke huurprijs de dagelijkse realiteit voor 50.000 Brusselse gezinnen.
Naar aanleiding van de voorstelling van het rapport vorige week voerden de Equipes Populaires actie voor het Brussels parlement. Binnen voelden oppositiepartijen Ecolo/Groen en PTB-PVDA bevoegd minister Céline Fremault (CDH) aan de tand.
“Sinds de staatshervorming van 2014 kan het Gewest iets doen aan dit probleem, maar we stellen vast dat de meerderheid intern verdeeld is en zelfs elk debat uit de weg gaat”, zegt Arnaud Verstraete. “Een ordonnantievoorstel van Ecolo en Groen uit september vorig jaar is nooit besproken.”
Omkadering
Maar er is dus dat rooster met referentiehuurprijzen. De tabel geeft een eerlijke huurprijs op basis van de oppervlakte, maar ook de ligging, de energieprestatie enz. van een woning. “De tabel is echter niet verplicht”, aldus nog Verstraete. “Wij stellen voor dat huurders naar de tabel kunnen verwijzen. Als huurder en verhuurder er niet uit geraken, moet een bemiddelingscomité de rechtvaardige huurprijs vastleggen. Dat comité moet paritair samengesteld worden met vertegenwoordigers van eigenaars en huurders.”
Fremault antwoordde dat ze werk maakt van de omkadering van de huurprijzen als onderdeel van de nieuwe huurwetgeving. Die zou in november moeten worden voorgesteld en daarin zouden ook de bemiddeling en de tabel referentiehuurprijzen figureren. Die laatste wordt wel nog herzien na een nieuwe studie.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.