De Brouckère wordt een stadsplein voor onder meer betogingen, het Beursplein een stadspodium voor cultuur en het Fontainasplein een groene zone die op het gelijknamige park aansluit. Dat heeft het stadsbestuur bekend gemaakt. Bewoners mogen zich nu over de verdere inrichting uitspreken.
Centrale lanen: Fontainas als stadstuin, cultuur op Beursplein
Begin dit jaar stelde het stadsbestuur de eerste lijnen van de herinrichting van de centrale lanen voor. Het ging toen vooral over de mobiliteit. De autovrije zone verdubbelt en er komt een parkeerlus rond die zone.
Maandag pakte het stadsbestuur opnieuw uit met nieuws over de stadsboulevards. Burgemeester Yvan Mayeur (PS) lichtte er toe hoe het College de openbare ruimte op die boulevards ziet.
In samenspraak met een studiebureau SUM stelt het stadsbestuur voor om verschillende accenten te voorzien op de lanen, die refereren aan de vier natuurelementen. (lees verder onder het plan)
Zo wordt het De Brouckèreplein een plein dat allerlei manifestaties kan ontvangen, een functie die vandaag vooral door het Beursplein wordt vervuld. Het plein krijgt zo de ‘Agora’-functie toebedeeld. De Brouckère wordt een plein dat in steen wordt uitgevoerd, op één niveau. Bomen zullen er op een hand te tellen zijn. Wel is er plaats voor een kunstwerk.
Tussen de Brouckère en Beurs plant het stadsbestuur een lichtspektakel, dat de aandacht enigszins moet afleiden van de twee erg ongezellige mastodonten uit de jaren zestig die er de lanen flankeren: het Muntcentrum en de Philipstoren. In het stukje dat dan nog rest tot het Beursplein plant de Stad een opeenvolging van kleine pleintjes met bijvoorbeeld kiosken.
Het Beursplein krijgt vooral een culturele invulling. De vele culturele instellingen die het centrum rijk is, moeten er evenementen kunnen organiseren in de openbare ruimte.
Tussen Fontainas en de Beurs komt een wandelpromenade. Op het deeltje tussen Fontainas en de Lombardstraat blijft lokaal verkeer mogelijk, maar worden de trottoirs veel breder.
Het Fontainasplein zelf wordt een soort stadstuin, waar groen prominent aanwezig zal zijn. Het plein moet op een of andere manier ook aansluiten op het Fontainaspark vlakbij.
De werken voor het project moeten in de eerste helft van 2016 starten en zullen volgens het stadsbestuur 1,5 tot 2 jaar duren.
Bewoners denken mee
Wat het stadsbestuur besliste, zijn enkel de grote lijnen van het project. De Stad start nu ook een participatietraject op over hoe die inrichting er precies kan uitzien. Het is de bedoeling dat bewoners zo meeplannen aan de lanen.
"De centrale lanen zijn een thema waar heel veel mensen een mening over hebben", zegt schepen voor Participatie Ans Persoons (SP.A). "We willen met die mening rekening houden. Het gaat dan bijvoorbeeld over waar er speeltuigen of waterpartijen kunnen komen."
Het participatietraject start op 29 september met een evenement in het Beursgebouw.
Onderstaand: het De Brouckèreplein in een simulatie van het masterplan. Aan de linkerzijde wil burgemeester Mayeur graag een monumentaal kunstwerk. Daaronder: Het Fontainasplein en de omgeving van de Beurs.
Voetgangerszone Vijfhoek
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Voetgangerszone Vijfhoek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.