Charle-Albertkasteel wordt buitenverblijf voor Spaanse adel

© brusselnieuws.be
06/04/2012
Tegen 2014 moet het Charle-Albertkasteel in Watermaal-Bosvoorde, dat al 31 jaar staat te verkommeren, herrijzen uit zijn as. Don Luis Fidalgo heeft zopas het kasteel overgekocht van bouwpromotor Codic. Het wordt een buitenverblijf voor de Spaanse adellijke familie.

Le Soir meldt vrijdag dat er een einde komt aan de saga rond Charle-Albert. Het kasteel, een parel van Vlaamse neo-renaissance, staat al sinds 1981 leeg. Bouwpromotor Codic kocht het kasteel in 1990, twee jaar na de bescherming ervan. Het was de bedoeling van de promotor om er een kantoorgebouw aan toe te voegen in de tuin, maar daar stak de gemeente een stokje voor.

Daarna zat het dossier in het slop en verkommerde het ooit zo mooie kasteel. Tot in 2010, wanneer Codic een bouwaanvraag indient en meteen ook een bouwvergunning krijgt voor de renovatie van het kasteel naar zijn oorspronkelijke staat. Althans wat de gevels betreft, want van de waardevolle interieurdecoratie, meubels, schoorstenen, wandtapijten, glas-in-loodramen en andere antiquiteiten blijft zo goed als niets meer over.

Buitenverblijf
Wat gaat de koper van het kasteel, Don Luis Fidalgo, ermee aanvangen? "Het wordt een buitenverblijf voor de familie, die reeds verschillende verblijven bezit in het buitenland," zegt Michel Malschaert, nieuwe bestuurder bij Immo Charle-Albert, aan brusselnieuws.be vanop een golfterrein in het buitenland. "Don Luis Fidalgo heeft ook familie in België. Mogelijk gaan zij er ook in trekken. Het is niet uitgesloten dat er en klein gedeelte van het kasteel toch wordt ingenomen door kantoren."

Doorbraak
Het gemeentebestuur van Watermaal-Bosvoorde is zeer tevreden dat er eindelijk een doorbraak komt in dit lang aanslepende dossier. "We zijn blij dat we voet bij stuk hielden en geen vergunning hebben gegeven voor een bijkomend kantoorgebouw," zegt schepen van stedenbouw Tristan Roberti (Ecolo) aan brusselnieuws.be. "Als de eigenaar het kasteel een woonbestemming wil geven, moet hij wel een nieuwe stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Maar de gemeente gaat daar natuurlijk niet moeilijk over doen."

Architect Charle-Albert (1821-1889) gaf zijn naam aan het kasteel, dat hij bouwde in 1869. Hij was een veel gevraagd architect-decorateur in de negentiende eeuw. Zo heeft hij onder andere de restauratiewerken aan het kasteel van Gaasbeek uitgevoerd. Het kasteel in bak-, zandsteen en blauwe steen bevat naast het woonhuis een massieve donjon, terwijl er aan de andere kant een rijkelijk uitgewerkte trapgevel is.

Het kasteel heeft veel van zijn glorie verloren. Er woedde meermaals brand, en vandalisme deed de rest.

Subsidies
Graag hadden we vernomen hoeveel geld Codic in 1990 neertelde voor de aankoop van het gebouw en hoeveel geld het nu kreeg van de nieuwe Spaanse eigenaar. Maar daar wou men bij Codic België niets over kwijt. Codic wil zo snel mogelijk het Charle-Albertdossier uit zijn geheugen wissen. En ook Michel Malschaert mag van Don Luis Fidalgo geen cijfers geven.

De renovatie van het kasteel wordt geraamd op 4 miljoen euro. Don Luis Fidalgo kan rekenen op 80 procent subsidies van het Brusselse Gewest, hetzij 3,125 miljoen euro, aangezien het om een beschermd gebouw gaat. De binneninrichting zou ook nog goed zijn voor een investering van ongeveer 2 miljoen euro.



Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni