Chiro krijgt er vijf allochtone leidsters bij
De eerste vijf meisjes ontvingen zopas hun diploma als animator. "De afgelopen twee jaar hebben we leren omgaan met kinderen," zegt Amina Serrouck (18). "Vooral het kamp was heel boeiend. Nu zijn we klaar om ons als leidster in de Chiro of in een andere jeugdvereniging te engageren. De komende vakanties zal ik al actief zijn op speelpleinen."
Ook Sarah Bouzibi is tevreden. "We hebben allerhande spelletjes geleerd om met kinderen te spelen. De sfeer in de groep was heel goed."
'Bint' is het Arabische woord voor 'meisje'. Het project richt zich dan ook uitsluitend op meisjes tussen zestien en negentien jaar oud. "We stellen immers vast dat er op die leeftijd veel minder meisjes dan jongens deelnemen aan het vrijetijdsaanbod," zegt Jill Marchant van Chiro Brussel. "Vanuit de gemeenschap of familie worden meisjes vaak afgeschermd en afgeremd. Met ons project willen we dat juist omkeren. We willen ze enerzijds warm maken om zich bij een jeugdvereniging aan te sluiten. Anderzijds leiden we hen op om daadwerkelijk de touwtjes in handen te nemen en jeugdanimator te worden. Dialoog met hun thuisfront staat centraal."
Maar het project heeft ook zo zijn voordelen voor de vele autochtone leiders van de jeugdbewegingen, vertelt Marchant. "Zo worden ze ook meer vertrouwd met diversiteit. Zo staan ze zelfverzekerder in hun schoenen als ze met andere doelgroepen moeten omgaan. De leden en de leiding van Brusselse jeugdverenigingen komen immers vooral uit de blanke middenklasse."
Het Bint-project werd aanvankelijk in Molenbeek opgezet, maar breidde ondertussen uit naar Laken, Brussel-Stad en Anderlecht.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.