Cinemaximiliaan, het cinemaproject voor nieuwkomers en asielzoekers, dreigt zijn thuisbasis te verliezen. De privé-eigenaar heeft zijn gebouw in de Manchesterstraat te koop gezet. Cinemaximiliaan zoekt nu investeerders om het te kopen.
Cinemaximiliaan dreigt thuisbasis te verliezen
Het Cinemaximiliaanhuis bestaat uit honderd vierkante meter om projecten uit te voeren, en heeft twee gastenkamers waar in totaal tot twintig mensen kunnen overnachten. “Alles is in het huis verankerd,” zegt oprichter Gawan Fagard. “Het huis is het kloppend hart van het project en het zou een groot verlies zijn moest dat wegvallen.” De eigenaar van het gebouw heeft zijn pand op Immoweb gezet, dus de oproep tot investeerders is dringend.
Cinemaximilaan ontleent zijn naam aan het Maximiliaanpark, waar het in 2015 ontstond als avondvullend programma voor de migranten die daar verbleven. Op een groot scherm in het park vertoonde Cinemaximiliaan daar elke avond films. In de loop van de jaren groeide het project uit tot een bekende naam in het Brusselse, en bij uitbreiding Belgische, sociaal-culturele landschap.
Sinds april 2017 vonden bezielers Gawan Fagard en Gwendolyn Lootens een nieuw onderkomen voor hun project. Dat gaf hen de kans om naast filmvertoningen in huiskamers, asielcentra en cinema’s ook zelf projecten ontwikkelen.
Projecten
Op die manier ontstonden de productie ‘Egged on by music’, een muziekproject voor stille film door veertien muzikanten. Daarnaast ontwikkelde Cinemaximiliaan een eigen platform voor filmproductie, waar nieuwkomers met Belgische filmmakers samenwerken. Volgende maand gaat het eerste resultaat van die samenwerking in première: een verhaal van een Afghaanse familie, die werd gemaakt met filmregisseur Julie Declerq. Ook de Syrische Rand Abou Fakhr maakte een film met Hongaarse filmmaker Bela Tarr, die in april op het Kunstenfestivaldesarts te zien zal zijn. Later dit jaar volgen er nog twee films.
Bed & Breakfast
Daarnaast ging Cinemaximiliaan een partnerschap met de VDAB aan en biedt het stages aan voor nieuwkomers. Die functie hopen de oprichters nog verder uit te bouwen, om zo werkgelegenheid te creëren. Het Cinemaximiliaanhuis is gevestigd in een oud koetshuis, en ook het voorhuis met afzonderlijke appartementen staat te koop. “Op die plek zouden we perfect op de benedenverdieping catering kunnen aanbieden. We kennen heel wat Syrische, Irakese en Afghaanse koks die dat kunnen uitbouwen om er een sociaal restaurant van te maken. Op de bovenverdieping zou een Bed & Breakfast kunnen komen, waarmee we werkgelegenheid kunnen creëren.”
Met die plannen trekt Cinemaxiliaan naar potentiële investeerders. Er vond al een gesprek plaats met Citydev, die volgens Fagard enthousiast was om mee te denken. Ook bezoeken Brussels minister van Cultuur Pascal Smet (SP.A) en minister Vlaams minister Sven Gatz (Open VLD) woensdag het huis om beter kennis te maken met de werking van Cinemaximiliaan. Maar er wordt ook gezocht naar privé-investeerders of mecenassen die hun schouders onder het project willen zetten. Eerder ontving Cinemaximiliaan al subsidies van het ministerie van Cultuur van de Vlaamse Gemeenschap, de VGC en het Vlaams Audiovisueel Fonds.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Cinemaximiliaan
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.