Circa 2.000 nieuwe onderwijsplaatsen tegen 2015

© tvbrussel
01/09/2010
Het Nederlandstalig onderwijs in de hoofdstad breidt fors uit. Op deze eerste september komen er al 394 extra plaatsen bij. Zes gemeenten richten de komende jaren bovendien een Nederlandstalige basisschool op. Tegen 2015 krijgen de Nederlandstalige scholen er ruim 2.000 plaatsen bij.

Vlaams onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) en Brussels minister Jean-Luc Vanraes (Open VLD) kondigden een en ander aan in het tvbrussel-programma Polspoel, dat dinsdag al werd opgenomen.

In totaal gaat het om 394 plaatsen voor dit schooljaar, waarvan 235 in de onthaalklassen. Die plaatsen komen er in verschillende bestaande scholen, verspreid over het hele Brusselse gewest.

Ook op 1 januari 2011 en bij de start van volgend schooljaar komen er extra onthaalklasjes bij in Brussel-centrum, Schaarbeek, Koekelberg en Evere. Daar gaat het in totaal om 290 extra plaatsen. Dat maken Smet en Vanraes bekend in het debatprogramma Polspoel op tvbrussel. Op termijn groeien die klasjes uit tot volwaardige scholen met 790 plaatsen.

1.000 plaatsen in zes nieuwe gemeentescholen
Zes Brusselse gemeenten engageren zich daarnaast tot de oprichting van een Nederlandstalige gemeentelijke basisschool voor het einde van de legislatuur. Het gaat om Brussel-Stad, Jette, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek en Etterbeek. Dat moet zorgen voor een bijkomende capaciteit van ruim 1.000 extra plaatsen.

Vlaams minister Smet reserveerde hiervoor 2,5 miljoen euro van de extra middelen die de Vlaamse regering vrijmaakte voor het capaciteitsprobleem in een aantal Vlaamse steden. En ook Brussels minister Vanraes zal in het kader van het Onderwijsfonds van de Vlaamse Gemeenschapscommissie middelen vrijmaken.

"Een plaats voor elk Nederlandstalig kind"
Het capaciteitsgebrek in het (Nederlandstalig) onderwijs was de voorbije maanden meermaals het onderwerp van discussie. Vanraes stelde steevast dat er 3.000 plaatsen bijkomen om de demografische evolutie bij te benen. Smet hield het op een veel beperktere uitbreiding waar de nood het hoogst is.

Uiteindelijk komen er de volgende jaren dus ruim 2.000 plaatsen bij. "Een precies cijfer is niet beschikbaar omdat niet duidelijk is hoeveel van die 394 plaatsen echt structureel worden," klinkt het op het kabinet Vanraes.

Vanraes zelf nam op stadsradio FM Brussel het cijfer van 2.600 in de mond. "Een maximumscenario dat ook rekening houdt met andere initiatieven die ons gemeld zijn," weet zijn kabinet.

Door de extra capaciteit zou er nu voor elk Nederlandstalig kind een plaats moeten zijn in het Brussels Nederlandstalig onderwijs. Ondanks de specifieke Brussel situatie, aldus minister Smet op FM Brussel.

"Wij zijn in Brussel niet de enige onderwijsverstrekker. Ook de Franse Gemeenschap organiseert onderwijs in Brussel. Maar het ziet er toch naar uit dat elk Nederlandstalig kind in het Nederlandstalig onderwijs een plaats zal vinden."

Volgens Vanraes en Smet is dit een eerste stap. Beide ministers dringen aan op politiek overleg om het capaciteitsprobleem in het Brussels onderwijs op te lossen. Het gewest wordt geconfronteerd met een bevolkingsexplosie waardoor er de komende tien jaar minstens 70 nieuwe scholen nodig zijn. En dat is een zaak van alle bevoegde overheden en onderwijsverstrekkers, aldus de ministers.

:: Het volledige debatprogramma Polspoel met als gasten ministers Pascal Smet en Jean-Luc Vanraes wordt vrijdagavond uitgezonden op tvbrussel, vlak na Brussel Vandaag

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni