Cityvision: trams en metro op één lijn
Het platform Sustainable Mobility for Brussels (SMoB) stelde vrijdag zijn visietekst 'Cityvision' voor. Daarin staat dat de verschillende netwerken voor metro, tram en bus beter op elkaar afgestemd moeten worden. De belangrijkste bestemmingen van de stad moeten vlotter bereikbaar worden.
Cityvision wil af van het gelaagd netwerk van de MIVB van hoofdlijnen (metro), aanvoerlijnen en lokale lijnen (tram en bus). Het plan pleit voor een netwerk van rechtstreekse, comfortabele verbindingen zonder dat reizigers moeten overstappen van een lokale lijn, op een aanvoerlijn naar een metrolijn.
Betere verbindingen
De auteurs stellen onder andere voor om de bestaande ondergrondse infrastructuur toegankelijk te maken voor rechtstreekse verbindingen komende uit alle hoeken van het Brussels Gewest.
Zo wil men bijvoorbeeld via een aantal ingrepen het bestaande tramnetwerk verbinden met het bestaande metronetwerk. De metro rijdt dan gewoon door op het tramnetwerk en vice versa.
De tekst stelt een tijdswinst voor van gemiddeld 20 à 25 procent op alle verbindingen in de stad. Het aantal overstappen wordt teruggebracht tot 11 op 100 verplaatsingen, in plaats van de huidige 59 op 100.
Metrovisie
De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB stelde in het voorjaar de reorganisatie van het metronet voor als het begin van een nieuw tijdperk, waarin nieuwe uitbreidingen van het net tot de mogelijkheden behoren.
SMoB vindt dat Brussel het geweer beter van schouder verandert. Na 40 jaar van metroprojecten bedient de metro nog altijd maar een vijfde van de Brusselse bevolking, en dat terwijl de vervoersomstandigheden van de anderen niet verbeterden, zo concludeert het rapport.
Debat openen
De auteurs en de verenigingen hopen met deze visietekst het debat te heropenen over de organisatie van het openbaar stadsvervoer.
Het SMoB-platform (Sustainable Mobility for Brussels) bestaat onder meer uit de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral), de Franstalige evenknie Inter-environnement, ARAU en de fietsersbond.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.