De Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt (FDF) is niet van plan om de prostituees uit zijn gemeente te verdrijven. Maar ook meer bordelen en carrés wil hij niet. Ook niet als buurgemeente Sint-Joost carrés zou sluiten. Clerfayt zet zich schrap nu het discours rond prostitutie verhardt. Een analyse.
Clerfayt wil prostituees niét verdrijven
C lerfayt heeft de balans opgemaakt van het nieuwe prostitutiereglement dat sinds drie jaar in voege is en nu vruchten begint af te werpen. Maar in tegenstelling tot buurgemeente Sint-Joost-ten-Node waar burgemeester Emir Kir (PS) onder druk van zijn conservatieve achterban druk op de ketel zet, is Clerfayt niet van plan om de prostituees het leven zuur te maken. Clerfayt heeft net als Sint-Joost een reglement en wil dat het nageleefd wordt. Wat niet meer dan normaal is. En daarom zijn er – zoals vorig weekeinde – controles. En het resultaat is ontluisterend. Drie jaar geleden kregen de uitbaters van bordelen en carrés (in carrés werkt één prostituée voor eigen rekening, red.) drie jaar om de prostitutiehuizen in orde te brengen. Dat houdt onder andere in dat er aangepast sanitair moet zijn en in prostitutiesalons met meerdere vrouwen een gemeenschappelijke ontspanningsruimte.
Geen uitbreiding
Van de vijftien prostitutiehuizen die vorig weekeinde gecontroleerd werden, waren er maar vier in orde. Twee weigerden ronduit controles. Er waren drie vrouwen zonder vergunning aan het werk, zes anderen waren illegaal in het land. Negen werden tijdelijk gesloten. Toch meent Clerfayt dat de situatie van de prostituees nu totaal anders is dan toen Koning Boudewijn destijds na de alarmkreet van Patsy Sörensen de mensenhandel de oorlog verklaarde. Tegenwoordig zijn er volgens Clerfayt nog maar weinig vrouwen die fysiek tot prostitutie gedwongen worden, het is veeleer economische noodzaak die de vrouwen en meisjes drijft.
Clerfayt is niet tegen de 57 bordelen en 30 carrés op het grondgebied van zijn gemeente. Maar hij wil ook geen uitbreiding: een uitbreiding zou volgens hem de prijs voor een beurt nog doen dalen en een heel ander cliënteel aantrekken. En voor nog meer overlast zorgen.
Wat Clerfayt wel gebannen heeft, is de straatprostitutie. En dus heeft hij ook begrip voor Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) die tegen eind dit jaar de straatprostitutie volledig weg wil uit de Alhambrawijk. Commentaar op Kir die de bordelen om 23 uur ‘s avonds en op zondag wil sluiten, lever hij evenmin: “Het is zijn recht om dat te doen.”
Gewestelijk verbod
Wel zegt hij dat de enige manier om de prostitutie weg te krijgen het opkopen van de carrés en bordelen is en daar is het geld niet voor. Huiseigenaars verdienen tonnen geld aan het verhuren van vitrines, de vraagprijs zal torenhoog zijn. En, zo zegt Clerfayt, als de prostitutie ondergronds gaat, zijn we nog verder van huis. En zijn de vrouwen nog kwetsbaarder. Heel wat Brusselaars ergeren zich aan prostitutie die voor overlast zorgt, beseft ook Clerfayt. In de bordelen in de Aarschotstraat zijn dat in het weekeinde niet weinig Fransen die zich eerst bevoorraad hebben in Nederland en even stoppen in Brussel om dan terug te keren naar de Noord-Franse heimat. De klanten van de carrés zijn eerder regelmatige bezoekers van de vrouw die ze kennen, de prostituees zijn er historisch gezien ook ouder.
Clerfayt is wat de prostitutie aangaat een realist, daarom vindt hij ook dat er een stedenbouwkundige vergunning moet komen voor bordelen, nu zijn carrés officieel woongelegenheid. Clerfayt: “Ik kan geen carrés sluiten, want het gewest verbiedt het opdoeken van woningen.” Diezelfde duidelijkheid gebiedt ook te zeggen dat er meer is dan de in het oog springende prostitutie van de Aarschotstraat, er is de prostitutie in cafés en grote hotels en aan het Zuidstation. En privé. Clerfayt: “In Schaarbeek heb ik in mijn jaren als burgemeester (sinds 2001, DV) maar twee tot drie keer klachten gehad van buren die kloegen over het heen- en weergeloop van klanten die door een prostituee thuis werden ontvangen.”
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.