De non-binaire influencer Haron Zaanan is zondagavond tijdens een restaurantbezoek in het stadscentrum aan de deur gezet. Op een filmpje dat circuleert op sociale media is te zien hoe een ober Zaanan vraagt om de zaak te verlaten omwille van haar ‘ontblote schouders’. Het stadsbestuur sprak de restauranthouder ondertussen aan.
Close ontvangt non-binaire Haron Zaanan nadat ze uit restaurant is gezet
De non-binaire Zaanan, die zich niet identificeert als man of vrouw (en beide voornaamwoorden gebruikt), ging zondagavond in een restaurant in de buurt van de Grote Markt. Ze krijgt de kans om iets te bestellen, maar op het moment dat ze haar maaltijd aan het afronden is wordt Zaanan gevraagd om de schouders te bedekken.
De zus van Zaanan neemt het gesprek op, en daarin is te horen dat een ober zegt dat andere klanten aanstoot nemen aan de ontblote schouders van de persoon. Volgens Zaanan zelf was dat helemaal niet het geval. De ober zegt dat de vraag niet gelinkt is aan haar identiteit.
Maar zelf ziet ze in de argumentatie een verdoken vorm van discriminatie en transfobie, en noemt ze het aandragen van haar ontblote schouders een drogargument. Zaanan verkiest vervolgens zelf het restaurant te verlaten, eerder dan de schouders te bedekken, en dat zonder te betalen. “Dat is een schaamteloze daad, maar in dit geval is het vooral de manager die zich moet schamen," klinkt het.
Op bezoek bij burgemeester Close
De restauranthouder wilde niet reageren, maar het incident veroorzaakt wel heel wat ophef op sociale media. En ook de Brusselse politiek laat het voorval niet onberoerd: Zaanan is dinsdag ontvangen op het kabinet van Brussels burgemeester Philippe Close (PS). Die wil daarmee duidelijk stellen dat "dergelijke vormen van discriminatie niet thuishoren in een stad als Brussel."
"Brussel zal ernaar blijven streven om een stad te zijn waar iedereen, ongeacht geaardheid, een plaats vindt en waar geen enkele vorm van discriminatie wordt getolereerd. Het gaat er niet om waar je vandaan komt of wie je bent, maar wat je samen doet.”
Ook schepen van Gelijke Kansen Lydia Mutyebele (PS) veroordeelt wat zich in het restaurant heeft afgespeeld. "De behandeling van deze persoon is gewoonweg beschamend te noemen. Ik stel voor dat de directie van het restaurant haar personeel een cursus laat volgen over diversiteit. Brussel is van nature een inclusieve en kosmopolitische stad en daar zijn we trots op. Dit incident bevestigt dat we nog heel wat werk voor de boeg hebben."
Schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi) heeft ondertussen contact gehad met de uitbater van de zaak. "Wij hebben de uitbater ontmoet en in een gesprek onze afkeuring laten blijken. Als schepen blijf ik alles in het werk stellen om de Brusselse winkels toegankelijk te maken voor iedereen."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Haron Zaanan , non-binair , restaurantbezoek , Philippe Close , discriminatie