Het Collectief Mobilisatie Groep 2009 heeft zijn werkplaats in een kraakpand aan het Queteletplein in Sint-Joost donderdagavond moeten verlaten.
Collectief verlaat kraakpand op bevel burgemeester Sint-Joost
Dat schrijven La Dernière Heure en La Libre.
In een open brief aan burgemeester Emir Kir (PS) betreurt de organisatie "de gebrekkige democratische functionering en het totale gebrek aan communicatie van de gemeente".
Het Collectief Mobilisatie Groep 2009 zoekt een oplossing voor duizenden asielzoekers die in 2009 geen papieren kregen tijdens de regularisatiecampagne op basis van een arbeidscontract.
Het gaat om mensen die aan de opgelegde criteria voldeden, ze konden een belofte tot arbeidscontract voorleggen, zegt het collectief. Toch wachten 4.000 dossiers vandaag nog op een antwoord.
Op 5 september had de groep zijn intrek genomen in een kraakpand op het Queteletplein aan de Brusselse kleine ring, op wandelafstand van metrostations Botanique en Madou. De organisatie zegt dat het niet de bedoeling was te overnachten in het gebouw, omdat de asielzoekers na al die jaren een leven hebben opgebouwd. Maar onder druk van juridische stappen van de gemeente heeft het collectief het gebouw inmiddels verlaten.
Volgens oppositiepartij Ecolo heeft de gemeente nochtans geen plannen met het gebouw.
In een reactie bevestigt burgemeester Emir Kir dat hij via tussenpersonen over de kwestie is aangesproken. Hij benadrukt dat de groep hem nooit om een lokaal heeft gevraagd.
"Ik deel hun bezorgdheid om het lot van de ontevreden asielzoekers, voor wie de regels zeer strikt zijn toegepast", zegt hij in La Dernière Heure. Maar illegaal een gebouw van de gemeente bezetten, zonder zich daarbij te identificeren, noemt hij geen constructieve werkwijze.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.