Het Brussels Gewest en de gemeente Sint-Joost-ten-Node bereikten een compromis over de heraanleg van het Rogierplein. Het plein ligt op het grondgebied van Sint-Joost, errond liggen gewestwegen. De gemeente zal het ondergrondse deel van het plein heraanleggen, met de parking en de congreszaal. Het gewest zorgt voor het bovengrondse plein en de gewestwegen errond.

Sint-Joost-ten-Node en het Brussels Gewest waren het aanvankelijk niet eens over de manier waarop het Rogierplein heraangelegd moest worden. Beide partijen hebben bevoegdheden over het plein, dat voor 55 procent door het Gewest beheerd wordt en voor 45 procent door de gemeente.

Minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) stelde een internationale architectuurwedstrijd voor die moet bepalen hoe het plein er zal uitzien. Burgemeester Jean Demannez (PS) van Sint-Joost-ten-Node vreesde echter dat zo'n wedstrijd te veel tijd in beslag zou nemen, had eigen plannen voor de ondergrond van het plein en was niet meteen voorstander van Smet zijn voorstellen.

Compromis voor heraanleg
Beide partijen hebben nu een compromis bereikt waardoor er alsnog samengewerkt kan worden. Het ondergrondse plan dat Sint-Joost-ten-Node had klaarliggen, gaat door. Die plannen omvatten onder andere een congreszaal voor 1.500 mensen onder het Rogierplein. Vooral de nabijgelegen hotels waren vragende partij voor zo'n zaal omdat zij vaak niet tegemoet kunnen komen aan de vraag naar congresruimte. Daarnaast krijgt de ondergrondse aan het Rogierplein eveneens een grote feestzaal, op vraag van de Turkse en Marokkaanse gemeenschap.

Pascal Smet is tevreden met bereikte akkoord. Wat er onder het Rogierplein gebeurt is nooit zijn zorg geweest, zegt hij nu. "De hele bovengrondse inrichting wordt gedaan door het gewest en het wordt als één geheel beschouwd. Bovendien heb ik graag dat de gemeente de ondergrond doet, dat is ook nooit mijn vraag geweest. Mijn vraag was om de bovengrondse inrichting van het plein van façade tot façade te beschouwen."

Bovengronds komt de internationale wedstrijd van minister Smet er, maar behoudt de gemeente haar zeg in het verhaal. Een projectmanager, aangesteld door het Brussels Gewest, zal het project coördineren maar de voorzitter van de jury voor de architectuurwedstrijd wordt door Sint-Joost-ten-Node gekozen.

Kostenplaatje
Voor de heraanleg van het Rogierplein, die ten vroegste in april 2007 van start gaat en een jaar in beslag zullen nemen, investeert het Brussels Gewest 15 miljoen euro. Sint-Joost-ten-Node draagt 12,4 miljoen euro bij. De gemeente doet dit in samenwerking met de privé-sector omdat bijvoorbeeld Dexia (die er momenteel een toren optrekt) mede-eigenaar is van de ondergrondse van het Rogierplein. Bovendien kan de gemeente eveneens gebruik maken van de stedebouwkundige lasten die betaald worden door de privésector om er projecten zoals de Dexia-toren te kunnen realiseren.

"Ik ben blij," zegt Demannez, "want ik krijg veel geld voor de werken op het plein, en we blijven toch onafhankelijk. Het is een win-win-resultaat, het gewest heeft gewonnen en wij hebben gewonnen. Wij krijgen geld en het gewest krijgt inspraak in de werken op het plein."

Brusselse bouwmeester?
Om gelijkaardige projecten in de toekomst vlotter te laten verlopen en de procedure doorzichtiger te maken, deed Brussels minister-president Charles Picqué (PS) het voorstel om een Brusselse bouwmeester aan te stellen, naar analogie in Vlaanderen. Maar daarover is het laatste woord nog niet gezegd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni