Corruptie was jarenlang schering en inslag bij de Regie der Gebouwen. Dat oordeelt de correctionele rechtbank. Verschillende ambtenaren zijn veroordeeld tot celstraffen van 3 maanden tot 2 jaar met uitstel.
'Corruptie jarenlang courant bij Regie der Gebouwen'
De Regie der gebouwen beheert het patrimonium van de federale overheid. De administratie kwam jaren geleden al in opspraak wegens corruptie. Na een moeizame rechtsgang viel donderdag het vonnis. En dat is niet min. Volgens de correctionele rechtbank was corruptie jarenlang een courante praktijk bij de Regie. Daarbij waren ambtenaren van alle niveaus betrokken. Wie weigerde mee te draaien in het systeem werd op een zijspoor gezet.
Volgens de rechtbank staat het vast dat de ambtenaren offertes voor werken vroegen zonder daarbij de mededingingsregels te respecteren, werken via onderhandse aanbestedingen gunden hoewel dat niet mocht, werken lieten opsplitsen om controles door de inspectie van Financiën te omzeilen en zich lieten betalen om controles op de uitgevoerde werken niet of niet nauwkeurig uit te voeren.
De aannemers van hun kant maakten onderling met de regelmaat van de klok prijsafspraken over werken voor de Regie en vergoedden de ambtenaren met cash geld, werken aan hun privé-woningen, bar- en restaurantbezoeken en plezierreisjes.
Justitiepaleis
"Er kan niet aanvaard worden dat ambtenaren en aannemers de vrije markt hypothekeren door prijsafspraken te maken over overheidsopdrachten", klonk het in het vonnis. "Niet alleen eerlijke handelaars zijn de dupe geworden, ook de staatsfinanciën, die in deze crisistijden al met een grote liquiditeitsproblemen kampen en zo spaarzaam mogelijk moeten gebruikt worden."
De betrokkenen hebben volgens de rechtbank niet alleen de al beperkte overheidsmiddelen verkwanseld maar ook de overheidsgebouwen waarvoor ze verantwoordelijk waren, in de kou laten staan. "Kijk maar naar de erbarmelijke staat van de Brusselse gevangenissen en het Brusselse justitiepaleis", aldus nog het vonnis.
Ondanks het harde vonnis komen de corrupte ambtenaren er vanaf met celstraffen van 3 maanden tot 2 jaar met uitstel. Heel wat feiten dateren immers van jaren geleden.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.