Cosijns: 'Zeker tien tot vijftien katholieke kerken zullen verdwijnen'
"Natuurlijk geven we niet zomaar een gebouw op. We maken een lijst van Brusselse kerkgebouwen die echt belangrijk zijn door hun ligging, hun symboolfunctie, hun geschiedenis of hun populariteit. Daarnaast zijn er ook kerken van vijftig, zestig jaar oud die architecturaal weinig voorstellen en evengoed dienst kunnen doen als supermarkt. Daar zal een aantal van verdwijnen."
In eerste instantie wil de katholieke Kerk de gebouwen proberen te verkopen aan andere christelijke gemeenschappen, protestantse of orthodoxe bijvoorbeeld. "Er is bij andere religieuze groeperingen een grote vraag naar kerkgebouwen." Een kerk herbestemmen tot moskee ziet Cosijns niet zitten. "Dat zou de moslimgemeenschap ook niet willen." Als de gebouwen niet overgenomen worden door een geloofsgemeenschap, dan zal een andere koper worden gezocht.
Sommige kerken zullen er functies bijkrijgen, zoals nu het geval is met de Heilige Familie in Helmet. "Er bestaat al enkele jaren een plan om een stuk van de Sint-Katelijnekerk af te breken en er een woontoren in te maken. Ook met de Heilige Drievuldigheid in Elsene zal iets moeten gebeuren, anders zal de renovatie nooit bekostigd kunnen worden."
Het zopas gepresenteerde project voor de Heilige Familie vindt Cosijns nogal driest. "Het spreekt voor zich dat we de hele ruimte van zo'n kerk anno 2010 niet meer nodig hebben. Maar om er dan maar winkels in te maken? Het bisdom zou liever een bibliotheek of een ontmoetingscentrum zien. En ja, de kerkfabriek is dan wel eigenaar, maar het bisdom beslist mee."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.