Couleur Café: nieuw solidariteitsdorp
'Couleur Café krijgt het verwijt commerciëler te zijn dan tijdens de beginjaren in de Hallen van Schaarbeek, dat er overal publiciteit is van Fortis Bank en Coca-Cola. Maar het festival heeft grote sponsors nodig om grote dingen te verwezenlijken, daar kunnen we niet onderuit. We zijn geen puristen die water schenken in plaats van Coca-Cola in naam van een of andere ideologie. Couleur Café nodigt ngo's uit en biedt hun de kans hun boodschap te verspreiden, maar het festival zelf heeft geen militante boodschap. Couleur Café is eerst en vooral feest vieren," legt David Goetghebuer uit. Goetghebuer, een voormalige medewerker van Artsen Zonder Grenzen die negentien jaar lang de wereld is rondgetrokken, is dit jaar aangeworven door Couleur Café om het solidaire gedeelte in goede banen leiden. "Dit jaar hebben we meer middelen voor het solidariteitsdorp. Vorig jaar was er al het Ongo Dorp en de partnerschappen met het Zuiden, nu wordt dat uitgebreid met een inzameling van kleding, een 'eerlijke-handel-bar' en een podium, en dat alles in eenzelfde dorp, dat nu omgedoopt wordt tot Solidarity Village. Het zal ook beter aangeduid zijn om de festivalganger gemakkelijker naar een ngo of een kop fairtradekoffie te loodsen. En in de toekomst willen we dat luik nog verder ontwikkelen," zegt Goetghebuer.
Child Watch
Dertien niet-gouvernementele organisaties werken in het solidariteitsdorp rond één centraal thema: Child Watch. Elke ngo zal haar werk voor kinderen in nood presenteren.
Unicef voert strijd tegen kinderarbeid en kinderhandel. Naast seropositieve kinderen zorgt aids in Afrika voor een gigantische generatie weeskinderen; SOS Kinderdorpen vangt die wezen op in een familiale omgeving om te vermijden dat ze in weeshuizen terechtkomen. Amnesty International focust op landen waar de kinderrechten niet gerespecteerd worden en zet aan tot actie. Het Rode Kruis haalt dan weer het probleem van de kindsoldaten aan. Dynamo International beschermt straatkinderen in Haïti, Congo, Nepal en Vietnam.
De Dokters van de Wereld vragen aandacht voor de gezondheid van moeder en kind met een focus op traditionele vroedvrouwen in Mali. Zij houden ook de fairtradebar open. Oser La Vie beschermt zogenaamde 'heksenkinderen': in Congo wordt een steeds grotere groep jongeren gebrandmerkt als 'heks' en verstoten. GAMS vecht tegen genitale verminking bij vrouwen, en ECPAT wil komaf maken met kinderprostitutie. Vredeseilanden stelt dat opvoeding het beste wapen is om tegen al deze problemen te strijden en beeldt de dagelijkse leefwereld van een kind in West-Afrika af.
Artsen Zonder Grenzen zet op Couleur Café zijn zorg en psychologische steun aan seropositieve kinderen in de verf. De organisatie presenteert haar Body Map, waarbij een kind op een grote tekening van zijn eigen lichaam zijn relatie met de ziekte uitdrukt. Oxfam Solidariteit ten slotte stelt zijn educatieve programma's voor ten voordele van jonge benadeelden in Cuba en Mozambique en organiseert een klereninzameling. "We nodigen de festivalgangers uit om een kledingstuk mee te nemen," zegt Irene Rossi van Couleur Café. "Om deel te nemen aan het speelparcours van Oxfam moet je eerst een kledingstuk inleveren, en vervolgens krijg je een fiche met verschillende opdrachten: vragen oplossen bij de ngo's, deelnemen aan een volleybalwedstrijd, een balafooncursus,... De winnaar van de wedstrijd mag een bezoek brengen aan een kinderdorp van SOS Kinderdorpen in Rwanda en Burundi." De kleren worden in Belgische Oxfam-winkels verkocht.
Amusement
Het eerste recht van een kind is kind te mogen zijn: spelen, zich amuseren, bewegen en creatief zijn. Dat recht verdedigt Clowns Sans Frontières aan de hand van straattheatertournees in achtergestelde gebieden. De clowns en tovenaars zullen zeker niet onopgemerkt blijven in het solidariteitsdorp. Ze spreken voorbijgangers aan en nodigen uit voor tal van ludieke activiteiten. "In regio's waar de leefomstandigheden erbarmelijk zijn, brengen we onze show gratis omdat ook deze kinderen het recht hebben om een clown tegen te komen of om eens goed te lachen," zegt de Argentijnse clown Juan Cersosimo. Clowns Sans Frontières is een van de vier cultureel-artistieke projecten die Couleur Café in het zuiden steunt.
Het tweede project is Carnets d'Exode. "In Tibet is de Tibetaanse cultuur volledig verboden. De scholen zijn verplicht om in het Chinees les te geven, en niemand mag foto's van de dalai lama bij zich hebben. De enige oplossing om de Tibetaanse cultuur te beleven, is via Nepal te vluchten naar India. Als die mensen dan in Nepal aankomen, dan wachten ze in een opvangcentrum voor vluchtelingen totdat ze hun papieren hebben. In die tijd valt er eigenlijk niets anders te doen dan te wachten," vertelt Alain de Pierpont, die met twee collega's naar Nepal getrokken is om er te werken met Tibetaanse vluchtelingenkinderen die over de Himalaya getrokken zijn om het Chinese regime te ontvluchten. "In die transitzone hebben we met de kinderen en jongeren reisdagboeken gemaakt waarin ze over hun uittocht vertellen. In welke condities hebben ze gereisd? Sommigen zijn vingers of tenen verloren door de vrieskou. Wat verwachten ze van de toekomst? Door creatief bezig te zijn met deze kinderen hebben we hun wachten wat proberen te verlichten." Verschillende reisdagboeken liggen tijdens het festival ter inzage.
Hartje Afrika
De derde partner van Couleur Café is het Congolese festival Cœur d'Afrique, een combinatie van muziek en sociaal-artistiek werk. "We organiseren in Kinshasa een festival om jonge muzikanten en hun families te steunen en het werk van lokale organisaties te promoten. We willen ook tot een vermenging komen van de verschillende Congolese etnieën," zegt Fabrice Masuka, die vooral bekend is als presentator van Couleur Café.
"Cœur d'Afrique wordt voor het tweede jaar op rij gesteund door Couleur Café. Dit jaar treden de rappers Lexxus Legal en PNB op, een echte revelatie voor al wie van hiphop houdt. De marionetten zullen helaas niet aanwezig zijn, want voor hen hebben we geen visum losgekregen."
Musical Crossroads ten slotte is een project van Jeunesses Musicales International (JMI) in vijf landen van Zuidelijk Afrika: Malawi, Tanzania, Mozambique, Zambia en Zimbabwe. "De muziekrally geeft jonge Afrikaanse muzikanten een goede infrastructuur en de gelegenheid om voor een groot publiek op te treden. De winnaar mag dan op Europese tournee. Dit jaar is dat Konga Vibes uit Malawi, die op zondagavond op Couleur Café te zien zal zijn. Daarnaast maakt Musical Crossroads gebruik van de massale aanwezigheid van Afrikaanse jongeren om workshops te organiseren over belangrijke sociale kwesties als aids en seksuele geaardheid," legt Kate Declerck uit. In ons magazine Agenda staat een interview met Konga Vibes.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.