Crisis doet bussen sneller rijden
Na jaren van achteruitgang is de gemiddelde reissnelheid van het openbaar vervoer gestabiliseerd in 2009, zo blijkt uit het jaarverslag van de MIVB. "Sinds midden 2009 is er zelfs voor het eerst sinds vele jaren een lichte verbetering in de commerciële snelheid van onze bussen," zegt adjunct directeur-generaal Kris Lauwers aan brusselnieuws.be.
Het afgelopen jaar kwam er bijna 6 kilometer eigen beddingen bij, vooral voor de bus. Maar dat is volgens de MIVB-top niet de belangrijkste oorzaak van de lichte verbetering.
"We vrezen dat we de verbetering moeten toeschrijven aan de crisis. Minder economische activiteit betekent immers minder verkeer. Er blijft dus nog veel werk aan de winkel. De situatie is nog altijd slechter dan pakweg vijf jaar geleden en als de economie weer aantrekt keren we terug naar af."
'Herstructurering van tramnet was schot in de roos'
Andere vaststelling: de trams op grote assen kennen steeds meer succes. De stijging is het sterkst op de zogenaamde Grote Ring (tramlijnen 23,24 en 25). "Tussen 2006 en 2009 is het reizigersaantal aan Montgomery met 50 procent gestegen, aan Meiser met 40 procent. De verhoging van het aanbod en de nieuwe trams hebben veel mensen overtuigd."
Ook op de Noord-Zuidas, waar het aantal lijnen is verminderd maar de capaciteit is opgedreven, is er een stijging. "We telden tot 10 procent meer reizigers in Rogier en 15 procent in Lemonnier (twee overstapstations, red.). Het bewijs dat de herstructurering uiteindelijk een schot in de roos was. In die mate zelfs dat we opnieuw oplossingen moeten vinden om de capaciteit nog verder op te drijven."
Noodtrams tussen Noord en Zuid
Met name op de Noord-Zuidas overtreft de vraag bij momenten het aanbod. Zodra een tram vertraging oploopt, ontstaat een domino-effect. De tram die te laat is, zit overvol en houdt de voertuigen die erna komen op. "We denken erover na om trams stand-by te houden tussen het Noord- en het Zuidstation. Bij het minste probleem kunnen we die dan meteen inzetten en verdere vertragingen vermijden."
De herstructurering van het tramnet, waarbij veel rechtstreekse verbindingen met het centrum verloren gingen, stuitte op heel wat protest bij reizigers en gaf ook aanleiding tot Cityvision. Dat is een alternatieve visie op het Brussels openbaar vervoer van het platform SMoB (Sustainable Mobility in Brussels). Dat pleit onder meer voor metro's en trams op dezelfde lijnen om meer rechtstreekse verbindingen te hebben.
Cityvision blijkt de MIVB nog steeds zwaar op de maag te liggen. De maatschappij liet onder meer een brochure drukken waarin ze uitlegt waarom Cityvision volgens haar geen steek houdt.
In de marge van de voorstelling van het jaarverslag wijst de MIVB erop dat ook andere lijnen, die 'afgeknipt' zijn van de Noord-Zuidas, het goed doen.
"Ondanks de overstap, is het reizigersaantal op lijn 82 met 20 procent gestegen tijdens de spits," zegt Lauwers. "De gemeente Vorst heeft destijds fel geprotesteerd tegen het verdwijnen van de rechtstreekse verbinding met het centrum maar door die ingreep hebben we de frequentie van de lijnen kunnen opdrijven, waardoor we meer reizigers hebben aangetrokken."
Volgens de MIVB is dat ook de grootste zwakte van Cityvision: langere lijnen halen de totale capaciteit naar beneden.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.