De dertigjarige man van Somalische afkomst die vrijdagnacht drie militairen met een mes aanviel, had ook een namaakvuurwapen en twee koranboeken bij. Hij had "een paar baldadigheden in het verleden" op zijn kerfstok, maar stond niet geseind omwille van terrorisme, islamextremisme of radicalisering.
Dader mesaanval had ook namaakvuurwapen en twee korans bij
De dader van de mesaanval is van Somalische origine en werd geboren in 1987. Hij kwam in 2004 naar België en kreeg in 2015 de Belgische nationaliteit. De man woonde in Brugge en daar werd vrijdagnacht een huiszoeking uitgevoerd. In het belang van het onderzoek zal het federaal parket hierover geen verdere details meedelen.
Wel is intussen geweten dat de man tijdens de aanval in het bezit was van een namaakvuurwapen en twee koranboeken. De man staat niet gekend voor feiten van terrorisme, maar wel voor 1 feit van slagen en verwondingen in februari 2017.
Viel militairen aan in de rug
De man viel vrijdagavond op de Émile Jacqmainlaan drie militairen aan in de rug, aldus de minister. Hij werd daarop neergeschoten en overleed wat later aan zijn verwondingen. Volgens Jambon handelden de militairen uit wettige zelfverdediging.
"De militairen deden wat ze moesten doen", aldus de minister. "Het is de taak van de soldaten en de politie om de burgers en de instellingen te beschermen. Ze hebben dat perfect gedaan."
Ook het Brussels parket, dat de acties van de militairen onderzoekt, gaat uit van wettige zelfverdediging. Het parket meldde vrijdagavond al dat het ervan uitgaat dat de militair "schoten afvuurde conform met de 'rules of engagement' en binnen het kader van de wettelijke zelfverdediging".
Terreuraanval
Het onderzoek naar de mesaanval zelf is in handen van het federaal parket. "De thesis is dat het een terreuraanval zou zijn", aldus Jambon, onder meer omdat de dader "Allahu Akbar" zou hebben geroepen. Verder onderzoek moet meer duidelijkheid brengen.
De minister voegde nog toe dat hij geen glazen bol heeft om te voorspellen hoe lang er nog militairen op straat zullen patrouilleren. "Ik zou niet liever willen dan ze morgen te laten terugkeren naar hun kazernes, maar zolang het dreigingsniveau op 3 staat, zijn we heel dankbaar dat we op hen een beroep kunnen doen."
Het crisiscentrum bevestigde vrijdagavond dat het dreigingsniveau op niveau 3 blijft staan. Dat betekent dat de dreiging "ernstig, mogelijk en waarschijnlijk" is.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.