dakloze BRUZZ ACTUA 1584

Daklozenorganisaties op straat voor ambiteus beleid

Bettina Hubo
© BRUZZ
19/09/2017

De Brusselse daklozenorganisaties vinden dat de overheid dringend werk moet maken van een ambitieus daklozenbeleid. Ze eisen een grotere plek op voor preventie en begeleiding van daklozen en verzetten zich, na het schandaal rond Samusocial, tegen een nieuwe superstructuur.

Maandagmiddag verzamelden tientallen daklozenorganisaties bij het Brusselse parlement voor een ‘rode’ mars. Met hun actie en petitie wilden de deelnemers, rood van woede, de Brusselse politieke overheden bij de start van het nieuwe parlementaire jaar duidelijk maken dat het de hoogste tijd is voor een echt en structureel daklozenbeleid. Het initiatief ging uit van Bico en Ama, de federaties die respectievelijk de tweetalige en Franstalige organisaties vertegenwoordigen.

De aanleiding voor de mars was dubbel. Enerzijds was er het Samusocial-schandaal, dat volgens de organisaties verder ging dan de zitpenningen en het gegraai. Volgens hen kreeg de in opspraak gekomen vzw, die zich vooral met noodopvang bezighoudt, altijd al een veel te grote hap van de financiële koek. Anderzijds waren er de verontrustende cijfers die het steunpunt La Strada eerder dit jaar bekendmaakte. Daaruit bleek dat het aantal dak- en thuislozen in acht jaar tijd bijna verdubbeld was en momenteel schommelt tussen de 3.500 à 4.000. De huidige aanpak voldoet dus niet, is de conclusie.
Momenteel werken de Brusselse ministers Céline Fremault (CDH) en Pascal Smet (SP.A) aan een nieuwe ordonnantie die de oude, uit 2002, moet vervangen.

Het ontwerp veroorzaakt in de sector veel onrust. Het plan voorziet immers in de oprichting van een nieuwe structuur, waarin het oude Samusocial en La Strada opgaan, en die zal instaan voor de coördinatie van de hele daklozenaanpak, voor onderzoek en analyse, maar ook voor de opvang. “Een superstructuur zal de strijd tegen armoede en dakloosheid niet oplossen. Wij pleiten voor kleinschaligheid,” zegt Birger Blancke van Bico.

Politisering
Laurent d’Ursel, de grote bezieler van Doucheflux, een organisatie die douches en wasmachines ter beschikking stelt van daklozen, is ook beducht voor politisering. “Het wordt niet alleen een heel groot spel, de meerderheid van de bestuursposten zal bovendien bezet worden door politieke mandatarissen. Als dat gebeurt, zijn we vertrokken zoals vroeger, maar dan erger.”

De organisaties willen ook een grotere focus op preventie en begeleiding van de daklozen. Noodopvang is belangrijk, vinden ze, maar het aantal dak- en thuislozen daalt er niet door. Blancke: “Een brede aanpak is nodig, je moet de strijd op verschillende terreinen voeren en vooral proberen te voorkomen dat mensen met relatieproblemen of budgettaire moeilijkheden op straat belanden.”

Volgens het kabinet-Smet is de tekst van de ordonnantie, die momenteel bij de Raad van State ligt voor advies, niet definitief. “Er is nog ruimte voor overleg met de sector.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni