De Block opnieuw onder vuur
De Block heeft krediet gekregen, maar dat is nu stilaan op, klinkt het bij De Roo, die rechtstreeks voor De Block werkt. "U heeft tijd genomen om u in te werken, daarna uw beleidsnota geschreven en aan ons voorgesteld. We waren hoopvol, maar uw eerste beleidsbeslissingen baren ons zorgen", schrijft De Roo. "Gezinnen met kinderen, mannen en vrouwen ook, blijven wachten op onmiddellijke maatregelen die hen - al is het maar tijdelijk - een dak boven het hoofd geven. De kinderen, daar had u het moeilijk mee. Naar hen zou uw bijzondere aandacht uitgaan. Toch?"
Het zit De Roo onder meer dwars dat er niets gebeurd is met het crisisplan dat hij moest uitwerken om de winter te overbruggen. Dat was volgens hem al in december besproken, maar nog steeds niet in uitvoering. "Ik wil niet als doekje voor het bloeden worden gebruikt. De Block moet mij de instrumenten geven om deze crisis op te lossen."
Onmogelijk
Het is onmogelijk om de opvangcrisis in enkele weken op te lossen, klinkt het bij De Block, die beloofde de komende maanden voor extra opvangplaatsen te zorgen. "Over enkele maanden is het te laat," repliceert De Roo.
De Roo liet zich naar eigen zeggen inspireren door de ongerustheid op het terrein. Bij sommige opvanginstanties als Fedasil en het Rode Kruis heerst er ook twijfel over de persoon van De Block, maar dat willen die niet officieel bevestigen.
Op vraag van Jan Jambon (N-VA) en Stefaan Van Hecke (Groen) mag De Block woensdagnamiddag haar beleid toelichten in de kamer.
Vroeger beter
Ook PS-kopstuk Philippe Moureaux schiet (opnieuw) met scherp op De Block. "Ze hebben ons altijd gezegd dat het goed zou gaan als er één minister bevoegd zou zijn en dat het probleem vroeger slecht aangepakt werd. Wel, we kunnen vaststellen dat het vroeger beter geregeld was dan nu," klonk het woensdagochtend op Bel-RTL. De 60 opvangplaatsen die De Block beloofde, maken weinig indruk op Moureaux. "Dat zal verre van genoeg zijn. De mensen van goede wil zullen het van de regering moeten overnemen." Volgens hem zullen de gemeenten uiteindelijk gedwongen worden om zelf maatregelen te nemen.
Ook Brussels minister-president Charles Picqué (PS) laat weten dat het hoog tijd is om te handelen. Aan tvbrussel zegt Picqué dat budgettaire problemen aankaarten niet volstaat.
Sinds De Block op 6 december aantrad als staatssecretaris, lag ze al meermaals onder vuur.
Iedereen onderdak
De Block heeft onder druk van de kritiek een taskforce samengeroepen. Die moet woensdagnamiddag onderdak vinden voor alle asielzoekers op straat. De Block denkt daarbij onder andere aan gebouwen van Defensie en de NMBS. Ze maakt zich sterk dat woensdagnacht niemand in de vrieskou zal moeten slapen.
Brussels parlementslid Fouad Ahidar (SP.A) wijst er ondertussen op dat 60 procent van de thuislozen de Belgische nationaliteit heeft en dus niet onder de verantwoordelijkheid van De Block valt. Hij wil dat de Brusselse ministers Huytebroeck (Ecolo) en Grouwels (CD&V) - in de GGC verantwoordelijk voor de materie - samen met De Block extra plaatsen voorzien, binnen en buiten Brussel. "Er kunnen MIVB-bussen ingelegd worden om daklozen naar deze opvangplaatsen te brengen," meent hij.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.