Duizenden mensen kwamen donderdag samen om te dansen en drinken in het Ter Kamerenbos. Uit protest, uit nieuwsgierigheid of om de remmen nog eens los te gooien. Enkele feestvierders doen hun verhaal aan BRUZZ. “Wij moeten boeten omdat de overheid de pandemie slecht beheert."
De boumers van La Boum: ‘Het heeft me deugd gedaan’
Emma* (21): “Bij mooi weer wil je met je vrienden naar het park”
“Ik stond in het midden van de massa, maar ik heb me wat meer aan de kant gezet toen de politie kwam. Voor mij gaat het niet om een specifiek protest, maar gewoon om een oude gewoonte op te pikken: als het mooi weer is, wil je met je vrienden naar het park. Ik was er met mijn zus en een vriend, maar je komt dan weer andere mensen tegen en uiteindelijk ben je toch met tien.
"Ik heb helemaal geen spijt, het heeft me zelfs deugd gedaan. Het was leuk om te zien dat we allemaal hetzelfde willen. De vrijheid om samen in een park af te spreken met een glas en de mensen die je graag ziet. Al ben ik ook bang geweest. De politie kon ons pijn doen als ze dat wou.
Lees verder onder de video.
'Het is niet aan ons om de pandemie op te lossen die de overheid gewoon slecht beheert'
“Alles wat er gebeurde, was overdreven. Dan is het ergens normaal dat het antwoord van de politie ook overdreven werd. We wisten op voorhand dat de politie op de hoogte was van het evenement, maar ik dacht persoonlijk dat zij gewoon het park zouden afsluiten. Dat was gelukkig niet zo. Nadien was er maar één drone die iedereen verwittigde over de maatregelen. Niet iedereen kon die verstaan, want ze vloog de hele tijd aan de rand van de groep.
"We zijn het gewoon beu. We hebben een heel jaar alle regels gevolgd, maar intussen duurt het wel een jaar. Het is niet aan ons om de pandemie op te lossen die de overheid gewoon slecht beheert. In andere landen kan het leven alweer opstarten. Welke landen, dat weet ik niet meteen, maar er zijn rapporten die zeggen dat België het slecht geregeld heeft. Moeten we stoppen met leven gewoon om niet te sterven? Dat is contradictorisch."
Axelle (33): “Wie is de oorzaak en gevolg van het geweld?”
“Ik was in het park uit nieuwsgierigheid en uit solidariteit met een idee waar ik wel achter sta - zonder dat ik erachter sta dat het zo uit de hand loopt. Als 1 aprilgrap vond ik het een ludiek idee: je kan niet verwachten dat de cultuur en horeca zomaar een jaar kunnen stilvallen zonder dat er ooit een tegenreactie komt. Het is dit gebrek aan creativiteit bij de overheid dat mij stoort.
“Ik zat met een groepje van vijf aan de andere kant van de vijver. We werken alle vijf in de horeca en werken dus al lang niet meer. We zagen het feest in de verte en zijn pas dichterbij gekomen toen we de politie in één grote linie zagen opstellen. Altijd op afstand en met een masker. We waren nieuwsgierig, want volgens ons was er niks gaande dat zo’n extreme politiemacht nodig had. Mensen waren gewoon aan het dansen en maakten wat lawaai.
'Galopperende paarden, waterkanonnen en traangas, dat vind ik disproportioneel'
“Wat verwachten ze dat de jeugd zal doen op zo’n moment? Zij beginnen met een gigantisch machtsvertoon, met galopperende paarden, waterkanonnen en traangas. Voor een feestje. Ja, dat mag niet, maar het blijft een feestje. Zo’n galopperende paarden zijn heel eng om te zien aankomen. Dat vind ik disproportioneel. Ik ben het zeker niet eens met het geweld dat heeft plaatsgevonden, maar mijn vraag is vooral wie de oorzaak en het gevolg daarvan was. Ik kan eigenlijk niet begrijpen dat de politie zoiets niet gerichter kan aanpakken. Ze zijn met genoeg. (Lees verder onder de foto)
“Het gaat er mij niet over dat we de regels niet moeten naleven of het virus niet moeten inperken, maar gewoon dat de regels niet langer houdbaar zijn. Niemand kijkt naar wat je wel nog veilig kan organiseren buiten. Organiseer iets, denk zelf na, doe iets. Een feestje waarbij je enkel in je eigen bubbel danst, dat valt perfect te organiseren zonder dat je iedereen afstraft. Anders zal het toch gebeuren. De frustratie moet eruit.”
Léon (18): “Er moet een moment komen dat mensen gaan rebelleren”
“Ik wist natuurlijk dat het een grap was en geen echt evenement, maar ik wou toch gaan. Gewoon omdat het mooi weer was, omdat het leuk is om vrienden te zien en om mij te amuseren. We hebben nu al een jaar genoeg van alles, we leven in een wereld met heel veel beperkingen. Het gaat erom dat we die onvrede willen uiten.
“Ik was er alleen met mijn beste vriend, maar ter plekke kom je toch andere mensen tegen. Uiteindelijk waren we met een groepje van vier vrienden. Ik had wel verwacht dat er zoveel volk zou zijn. De politie spreekt over 1.500 man, maar dat geloof ik niet. Ik denk echt dat er 10.000 mensen waren.
'We zijn al zo lang van onze vrijheid beroofd dat het echt leuk was om mensen nog eens te zien dansen en drinken met hun vrienden'
“Ik vond dat het me goed deed, dus ik heb er geen enkele spijt van. We zijn al zo lang van onze vrijheid beroofd dat het echt leuk was om mensen nog eens te zien dansen en drinken met hun vrienden. Dat was goed voor de moraal. Veel van wat we zien tegenwoordig is zo deprimerend. Zelf neem ik nu een sabbatjaar, maar ik kan niet gaan reizen en ik vind nergens een job om wat geld te verdienen. Een verbod op reizen, mensen zien en nu zelfs om naar Ter Kamerenbos te gaan? Er moet een moment komen dat mensen wat beginnen rebelleren, want de beperkingen zijn onhoudbaar.
“Ik begrijp zeker dat de politie iets moet doen en dat veel agenten gewoon orders van bovenaf volgen, maar ik was wel gechoqueerd door sommige beelden die ik vandaag online heb gezien. Van agenten te paard die mensen gewoon omver rijden. Ik ben zelf tot 21 uur gebleven en vond iedereen over het algemeen redelijk relaxed. De reactie van sommige jongeren was wel onnodig gewelddadig, net als van sommige agenten. Ik begrijp niet goed waarom de politie iedereen begon te hergroeperen. Dat creëert alleen maar meer contact en risico op besmetting.”
* Emma wil anoniem blijven.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , la boum , Ter Kamerenbos , coronaprotest
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.