De kleine Brusselse app-ontwikkelaar Devside is de hoofdindiener van de Belgische coronatraceerapp. Samen met de Mechelse softwarebouwer Ixor kaapt Devside het contract weg van Proximus en de Duitse IT-reus SAP. Maar wie is de Brusselaar achter Devside?
De Brusselaar achter de coronatraceerapp
Hij heet Jean-Paul de Ville de Goyet aka JPDVDG en zijn curriculum vitae lijkt net een potpourri, een mengelmoes van allerlei ervaringen en ondernemingen. De een al wat succesvoller dan de andere. Sommigen kennen hem als de man achter de deelstep Troty of de mobiliteitsapp Jeasy, anderen - de meesten - hebben nog nooit van hem gehoord. En dat baart zorgen. Toch is hij geen totaal onbekende als appbouwer.
LinkedIn-profiel
Hij begint in 2001 als stagiair bij MSN, de portaalsite. Als content manager is hij verantwoordelijk voor het redigeren van de website. Zien we op zijn LinkedIn-profiel, hijzelf is niet bereikbaar. In 2009, twee jaar nadat Apple het idee van een app voor de smartphone mainstream maakte, richt hij het bedrijf Appsolution op. Vier jaar later verkoopt hij het aan EASI, een softwarebedrijf.
Kenmerkend aan JPDVDG is dat hij nooit lang op één plek blijft. Het langst vertoeft hij bij RTL, zo'n zes jaar, als commercieel directeur voor het erfgoedblad Renaissance Du Livre. Daarnaast is hij een expert in het mobiele besturingssysteem van Apple, IOS.
Geen foutloos parcours
Met Pumbby wil hij reclame via sms doorzetten, maar dat bleek geen goede zet. De onderneming hield het voor bekeken wegens een gebrek aan inkomsten. JPDVDG krijgt na het faillissement zijn oude aandeelhouders achter zich aan. Met zijn nieuwe bedrijf Appsolution zou hij namelijk dezelfde activiteiten hebben ontwikkeld als Pumbby, maar JPDVDG wint de zaak.
Coalitie van Belgische kleintjes
Woensdag kreeg de man ook heel wat commentaar over zich heen. Devside heeft een balanstotaal van 700.000 euro en volgens LinkedIn 5 werknemers. Deze keuze van de jury voor de productie van de belangrijke corona-app wekt dan ook ongeloof op. Devside leverde echter wel al meer dan 100 apps af, waaronder die voor DKV Verzekeringen. De Mechelse softwarebouwer Ixor is onderaannemer en heeft met zijn 70 werknemers en zeven miljoen euro wel wat meer capaciteit en zorgt dus voor de nodige back-up.
In het verliezende kamp zitten telecomoperator Proximus en het Duitse IT-reus SAP die de Corona Warn-app in Duitsland ontwikkelde. Belangrijk was dat de ontwikkelaar de app voor Belgen maakt en niet zomaar een uit het buitenland overneemt. Via bluetooth moeten smartphones met de app 'sleutels' uitwisselen om zo te weten wie wanneer te dicht bij elkaar in de buurt kwam. De app zou tegen begin september de risicocontacten van besmette personen in kaart moeten brengen.
Lees meer over: Brussel , Sint-Pieters-Woluwe , Samenleving , jean-paul de ville de goyet
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.