De Kleurdoos zonder asbest weer in de Moutstraat

Marlies Van Schoors
© Brussel Deze Week
19/01/2007
De basisschool De Kleurdoos zit weer op haar vaste stek in de Moutstraat. Bij het begin van het schooljaar moesten leerlingen en leerkrachten van de lagere school halsoverkop verhuizen naar het Muntplein nadat er asbest was gevonden in de leiding van de centrale verwarming. Directeur Dany Van Bossuyt kijkt terug.

Het nieuwe schooljaar begon hectisch voor de leerlingen en leerkrachten van basisschool De Kleurdoos-vestiging Moutstraat. Tijdens de laatste dagen van de zomervakantie werd bij onderhoudswerkzaamheden aan de centrale verwarming een leiding geraakt. Daarbij kwamen stofdeeltjes asbest vrij. De school en de inrichtende macht van het gemeenschapsonderwijs besloten geen enkel risico te nemen en zochten tijdelijk een andere locatie op.

Directeur Dany Van Bossuyt kijkt met gemengde gevoelens terug op de hele situatie. "Het is natuurlijk nooit fijn om bij het begin van het schooljaar te moeten verhuizen, maar we zijn opgelucht dat we zo snel een geschikte locatie hebben gevonden."

Die locatie was het Monnaie House aan het Muntplein, gevonden met de hulp van Brussels minister Guy Vanhengel (VLD), in de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Onderwijs. "Het Muntplein was voor ons niet echt de meest ideale locatie, maar ze had als voordeel dat we op die manier alle klassen op één plaats konden onder­brengen," zegt Dany Van Bossuyt.

De ouders en leerlingen reageerden positief op de verhuizing. "Als ouder kun je alleen maar opgelucht zijn als je vaststelt dat de school inspanningen doet om de gezondheid van de kinderen niet in gevaar te brengen," zegt Van Bossuyt. Toch vreesde hij dat enkele leerlingen zouden afhaken. "Heel wat van onze kinderen zijn van allochtone afkomst of komen uit een kansarm gezin. Voor hen is het niet eenvoudig om de sprong over de boulevard, van de Moutstraat naar het Muntplein, te maken. Maar al met al heeft het weinig problemen opgeleverd."

De scholengroep, die tot het gemeenschapsonderwijs behoort, zorgde samen met de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB voor een busverbinding tussen de Moutstraat en het Muntplein om leerlingen en ouders zo weinig mogelijk hinder te laten ondervinden van de tijdelijke verhuizing. Vele leerlingen hebben van die mogelijkheid gebruikgemaakt.

Ook de lessen hadden weinig te lijden onder de verhuizing, want de meest elementaire lesmaterialen zijn allemaal mee verhuisd. Alleen de recreatieruimtes waren beperkt. Daarom trokken de kleuters tweemaal per week naar een parkje in de buurt en speelden de leerlingen van de lagere school op het pleintje tussen het Monnaie House en de Munt. "Onze tijdelijke locatie had ook voordelen. Zo konden we optimaal gebruikmaken van de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek, die ook in het Monnaie House zit."

De opruimingswerkzaamheden lieten een hele tijd op zich wachten omdat daarvoor een vergunning nodig was. Directeur Van Bossuyt wou ook wachten om weer terug te verhui­zen totdat alle klassen onderzocht
en vrijgegeven waren. Daardoor duurde het nog tot 23 november vooraleer de lessen opnieuw in de Moutstraat gegeven konden worden.

De stookplaats is nu volledig vernieuwd, en de scholengroep heeft van de tijd gebruikgemaakt om ook de ramen te vervangen. "We zijn blij dat we het werk hebben laten uitvoeren. Het had ons vast en zeker minder heisa opgeleverd als we alles in de doofpot hadden gestoken. Maar we vinden dat de veiligheid van onze leerlingen belangrijker is, en we hebben dus niets aan het toeval overgelaten."

Ter gelegenheid van de heropening van het schoolgebouw in de Moutstraat organiseerde de school samen met de ouders een Wereldkeuken-dag. Gezinnen van verschillende nationaliteiten maakten hapjes uit hun land van herkomst. Op die manier konden ouders en leerkrachten kennismaken en in alle rust bijpraten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni