De Rinck onthult zijn plannen
Dat De Rinck een nieuw gebouw krijgt, was vorig jaar al bekend. Dat zou voor het grootste deel uit nieuwbouw bestaan. Het enige overblijfsel van het huidige onderdak zou het hoekhuis op het Dapperheidsplein zijn, een beschermd monument. De rest - het eetcafé op het Dapperheidsplein en de huizen in de Kapittelstraat - wordt gesloopt.
In mei vorig jaar organiseerde De Rinck al een consultatieronde bij zijn publiek en de buurtbewoners om te horen wat zij zoal verwachtten van het nieuwe gebouw. "Daar kwamen een aantal wensen uitdrukkelijk naar voren," zegt Piet Vandermot, de voorzitter van De Rinck. "Duidelijkheid, met één toegang, openheid door middel van een binnenplein en maximale inval van zonlicht, makkelijke toegang voor mensen met een beperkte mobiliteit, en voorts ook duurzaamheid en zo min mogelijk buurtoverlast."
Met die aandachtspunten dongen vijf architectenteams mee om de opdracht in de wacht te slepen. Uiteindelijk kwam Lava als beste uit de bus. De Lava-architecten mochten hun ontwerp vorige week uit de doeken doen in de grote zaal van De Rinck.
Een honderdtal belangstellenden kwamen opdagen. Zij konden via een grondplan dat met oranje planken op de vloer van de grote zaal in de Kapittelstraat getimmerd was, op een schaal van een op vijf, al bestuderen hoe ze hun weg naar de lokalen moeten vinden. Niet dat dat zo moeilijk zal zijn, want in vergelijking met het huidige centrum blinkt het nieuwe ontwerp uit in overzichtelijkheid.
Eén ingang, één gang - dat is het uitgangspunt van het hele concept: met de huidige doolhofstructuur wordt helemaal gebroken.
Plaats genoeg
Het nieuwe gebouw bestaat uit drie vleugels, die telkens gescheiden worden door een tuintje. De eerste vleugel op het Dapperheidsplein bestaat uit het oude hoekgebouw en een stuk nieuwbouw, op de plaats waar nu het eetcafé ligt. Dat nieuwe gedeelte vormt het begin van de hal die de ruggengraat van heel het centrum vormt. Via deze gang krijg je toegang tot elke vleugel. De benedenverdieping ervan vormt de hal met het onthaal. Links ervan, in het hoekhuis, komt het nieuwe café te liggen. Voorts zal de eerste vleugel voornamelijk een administratieve invulling krijgen.
Achter het hoekhuis, aan de kant van de Kapittelstraat, is er al meteen een pleintje dat gebruikt kan worden als terras. Langs de hal kun je naar de tweede vleugel van het gebouw waar de polyvalente zaal ligt, en net daarboven een tweede zaal met als pronkstuk een buitentribune op het dakterras. In de kelder van deze tribune komt er een auditorium. Verderop in de Kapittelstraat komt er dan nog een derde vleugel met lokalen, een keuken en het conciërgeappartement. Het grootste deel van het gebouw telt drie verdiepingen, alleen het gedeelte naast het hoekhuis telt er vijf.
"We hebben vooral veel aandacht besteed aan een wisselwerking tussen buiten en binnen. Dat hebben we gedaan met de twee tuintjes tussen de vleugels en met de vele ramen. Ondanks die tuintjes zal het centrum niet met plaatstekort te kampen hebben," zegt Tomas Liekens van Lava.
De plannen zijn door de toeschouwers alvast heel enthousiast onthaald. Via een invulstrookje kunnen zij overigens mee bepalen welke kleuren het gebouw zal krijgen. (Deze invulstroken kunt u in het gemeenschapscentrum verkrijgen en moeten tegen 1 juli teruggestuurd zijn.)
Vergunning
Een van de grootste administratieve struikelblokken, de aanvraag van een bouwvergunning, moet nog getrotseerd worden. "De gemeente en de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (die mee in de begeleidingscommissie zaten, BS) hebben onze plannen al positief onthaald, maar ook de buurtbewoners moeten het project gunstig gezind zijn," zegt centrumverantwoordelijke Isabelle De Meyere. "Met deze maquette willen we tonen dat het gebouw zeker geen overlast zal veroorzaken."
De vergunning zal nog dit najaar aangevraagd worden, en als alles volgens planning verloopt, zou
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.