Criminoloog en terreurexpert Brice De Ruyver (UGent) zegt in een eerste reactie dat na de aanslagen in Nice ook de activiteiten rond de Belgische nationale feestdag van 21 juli moeten herbekeken worden. Vooral de activiteiten in Brussel zijn risicovol. 'Elk Westers land is het aan zichzelf verplicht toegevingen te doen. Dit is niet het eindpunt.'
De Ruyver: 'Moeten ook Belgische nationale feestdag herbekijken'
Terreurexpert De Ruyver gaf in een eerste reactie aan BRUZZ te kennen dat ook de festiviteiten rond de Belgische nationale feestdag van 21 juli, volgende week donderdag, zullen moeten herbekeken worden. "Hoewel de nationale feestdag in Frankrijk nog veel symbolischer is en meer mensen op de been brengt dan hier, vrees ik dat dergelijke evenementen overal in West-Europa risicovol zijn. Dat is momenteel eigenlijk zelfs niet anders dan met bijvoorbeeld de Tour de France, hoewel het daar moeilijker is om mensen in grote getallen te treffen."
Zeker in Brussel moeten de veiligheidsdiensten extra waakzaam zijn. "Ik zie niet meteen problemen rond het nationaal defilé, dat altijd streng wordt beveiligd. Maar andere activiteiten in de namiddag en avond, zoals de feesten in de Brusselse parken, zijn toch risicovol." De Ruyver vreest dus dat de aanslag in Nice een inspiratie kan vormen voor individuele extremisten in Brussel.
Maar ook terroristen uit Frankrijk kunnen naar Brussel trekken. "We weten dat hun aanpak en strategie veranderd zijn. We hebben dat al gezien met individuen zoals Mehdi Nemmouche, die vanuit Frankrijk opereerden om later een aanslag te kunnen plegen in Brussel."
Dat de terroristen er zo wel degelijk in slagen om onze manier van leven te ondermijnen, dat is dan maar zo, aldus De Ruyver. "We hebben geen keuze, we moeten onze veiligheid aanscherpen. We zijn verplicht toegevingen te doen."
In het afgelopen jaar werden evenementen waarbij vuurwerk en een grote massa mensen centraal stonden al meermaals afgelast, zeker in Brussel. "Ondanks de onvrede onder de bevolking, blijken die beslissingen nu volkomen terecht", zegt De Ruyver. "Stel je voor dat we niets hadden gedaan. Dan waren de beleidsmakers genadeloos afgerekend."
"We mogen wel niet vergeten dat politici en veiligheidsdiensten in ons land, en zeker in Brussel, ondertussen al behoorlijk onderlegd zijn in dit soort dingen. De nodige veiligheidsmaatregelen zullen er komen", besluit de criminoloog.
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.