De slechtvalken doen het weer
"Ik denk dat het mannetje op dit moment aan het broeden is," zegt ornitholoog Walter Roggeman. We staan aan de voet van de kathedraal, en veertig meter boven ons zit de vrouwtjesslechtvalk, die zich niets van het gewoel beneden aantrekt. Een nieuwsgierige dame neemt een kijkje door een verrekijker. "Ik kom uit Halle, waar ook slechtvalken zitten, maar omdat ik toevallig in Brussel was en van dit evenement op de radio had gehoord, besloot ik een kijkje te komen nemen," zegt ze.
Dankzij de camera's die in de toren geïnstalleerd zijn, kunnen voorbijgangers de evolutie van het koppel en hun vier eieren nog twee maanden volgen. Dag en nacht worden er beelden doorgestuurd naar twee beeldschermen, die aan de observatiepost staan. De kuikens komen normaal gezien midden april uit. "Deze vogels zijn overigens uitstekende jagers. Weet je dat een slechtvalkenkoppel zonder problemen samen een duif per dag op kan? En ze zijn zo speciaal omdat ze in de jaren zestig van vorige eeuw haast niet meer voorkwamen in ons land. In 2004 werd er dan een koppel hier in deze kathedraal ontdekt. Langzaam komen ze terug in verschillende steden in België. Voor mij staan deze vogels dus voor natuurbehoud," verklaart ornithologiestudent Olivier Poncin.
Observatie
In de Sint-Hubertuskerk in Watermaal-Bosvoorde werd in januari dit jaar een koppel slechtvalken ontdekt. Ook hier worden midden april vier kuikens verwacht.
Volgens Mario Ninanne, de voorzitter van de Commission Ornithologique de Watermael-Boitsfort, komt er vanaf de geboorte van de nieuwe kuikens elke zondag van 18 tot 20 uur een eenvoudige observatiestand. "Een stand zoals in de kathedraal is te duur," aldus Ninanne.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.