De Sleutel kampt met werkoverlast
Het dagcentrum telt amper drie medewerkers en dat is veel te weinig voor het steigen aantal hulpvragen.
Vorig jaar handelde De Sleutel tweeduizend concultaties af. In 2002 waren dat er nog maar 750. Het aantal doktersconsulenten en methadonverstrekkingen verviervoudigde. De partnergroep hebben ze zelfs moeten stopzetten en het werk in de gevangenis heeft het centrum bijna helemaal moeten terugschroeven. De Sleutel moet nu met wachtlijsten werken maar dat is voor de mensen waar ze zich op richten heel nefast omdat het om dringende oproepen gaat. Bovendien wordt de problematiek van de mensen die bij het hulpcentrum aankloppen almaar complexer. Het centrum is bedoeld voor Nederlandstaligen in Brussel maar ook Franstaligen, Oost-Europeanen, Marrokanen, Tunesiërs kloppen aan.
"Het centrum is dus succesvol maar de nodige overheidssteun blijft uit. Men sluit zich op politiek vlak aan bij onze analyse en is op de hoogte van de accute nood," zegt Johan Maertens van De Sleutel. "Maar het probleem is dat er geen gevolg aan gegeven wordt. Drugs is een thema dat blijkbaar niet aanslaat, ook niet voor de gemeenteraadsverkiezingen. Heel veel mensen liggen er nochtans van wakker," aldus nog Maertens.
De Sleutel wil ook één welzijnsloket waar iemand die niet thuis is in de hulpverlening ineens alle juiste informatie krijgt. Het centrum is al gaan praten met Vlaams Minister voor Welzijn Inge Vervotte en de Stad Brussel. Beiden delen de visie maar geld komt er (voorlopig) niet.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.