De Zinneke parade verovert de stad
I n het bureau zitten mensen te vergaderen, te mailen, druk rond te bellen. Van een nine-to-five job kunnen deze medewerkers van de Zinneke Parade alleen maar dromen, enkele dagen vóór 'Z-Day'. Maar de sfeer zit er dik in. "We hebben maandenlang hard gewerkt en nu breekt voor alle paradeurs het moment aan om te tonen wat ze geleerd hebben," zegt Myriam Stoffen, de directrice van de Zinneke Parade.
Langs de opslagruimte van deze voormalige kazerne ga ik naar de ateliers op de eerste verdieping, een grote open ruimte. Het licht stroomt binnen langs grote ramen in het industriële dak. Ideaal om te knutselen. Rajaa El Abbassi zit ijverig te schilderen aan haar kostuum. "Ik ben er veel te laat aan begonnen. Zaterdag doen we een 'preparade' en dan moet alles af zijn," zegt de eendagszeemeermin. Ze haalt haar schouders op, maar ze krijgt meteen een schouderklopje van Guillaume, een licht mentaal gehandicapte jonge man die hier de koning te rijk is, want overal is er wel iets te beleven.
Aan de andere kant van de grote hal zijn een paar vrouwen aan het naaien; mannen timmeren aan een decorstuk. In een kleine ruimte aan de voorkant is een theatergezelschap aan het repeteren. De meeste Zinnodes hebben al eens gedefileerd en moeten nu alle mankementen herstellen, nog eens goed repeteren en de laatste details van hun kostuums afwerken.
Vanavond is hier de Zinnode van Sint-Gillis - Douchographie heet ze - aan het werk. Morgen is het een andere Zinnode. En zo is het hier elke avond vollen bak.
Gebouw op maat
Vele Vlaamse Brusselaars kennen dit gebouw in de Kazernestraat als de B-bis waar de Beursschouwburg tijdens de verbouwingen tijdelijk haar toevlucht nam. Het gebouw heet voortaan Plan B en lijkt op maat geschreven van de Zinneke Parade.
Beneden is er een geïmproviseerd bureau waar alle vaste medewerkers van de parade samen zitten, er is een grote opslagruimte en boven is er ruimte zat voor allerhande workshops. Toch is dit de laatste Zinneke Parade die vanhieruit gecoördineerd wordt - tenzij de Stad Brussel nog op haar stappen terugkeert. "Dit gebouw is gekocht door de Stad en zal gebruikt worden als uitvalsbasis van de stadswachters en preventiediensten. Jammer, want dit gebouw is ideaal voor ons, en er zijn niet veel leegstaande panden meer zoals dit in het centrum," zegt Stoffen.
Door het precaire tijdelijke statuut heeft de organisatie zich niet kunnen integreren in de buurt zoals ze zou wensen, maar de deuren staan wel altijd open. Iedereen kan gewoon binnenwandelen. "In de zomer krijgen we veel klein mannen uit de buurt over de vloer."
Tijdens de tien maanden die aan de Zinneke Parade voorafgaan, wordt de verdieping intensief gebruikt voor workshops en als productiecentrum van wagens en decorstukken, maar de rest van de biënnale hebben de Zinnodes de productieruimtes niet nodig en wordt de ruimte opengesteld voor creatievelingen, kunstenaars en collectieven die nergens anders terechtkunnen. "Het is opvallend hoeveel behoefte er is aan plaatsen die opvang bieden aan kunstprojecten. We krijgen van alles over de vloer: iemand die alleen een bureau en internetaansluiting nodig heeft, maar ook theatergezelschappen, een architectuurschool voor de organisatie van een tentoonstelling... Een paar jongeren uit de buurt hebben hier zelfs een opnamestudio. Ze kunnen nergens anders terecht omdat ze meestal nog thuis wonen, maar hier kunnen ze muziek opnemen. Er gebeurt in Brussel veel te weinig met de vele kinderen en jongeren. Dat er bij ons zoveel vraag naar ruimte is, zegt meer over het deficit van de rest, dan over ons."
Piratenschipfiets
"Om de Zinneke Parade voor te bereiden, organiseren we workshops in alle uithoeken van het Brussels gewest - culturele centra, scholen, buurtorganisaties... -, maar daarnaast hebben we grote productiecentra nodig. Grote leegstaande gebouwen zoals Plan B of de hangar in de Snoekstraat lenen zich daar uitstekend toe," zegt Stoffen.
Ook in de voormalige Belle-Vue-brouwerij in Sint-Jans-Molenbeek - onlangs omgetoverd tot 'creatieve brouwerij' door Art2work - zijn al maanden Zinnekes actief. Op de eerste verdieping van het imposante gebouw zit de kostuumcentrale van de Zinneke Parade.
In de Snoekstraat op de grens tussen Etterbeek en Elsene gonst het ook al van de bedrijvigheid. Ik bel aan aan de voordeur van 'de Brochet', een leegstaand industrieel pand. Binnenin kom je zowaar terecht in een andere wereld, een wereld van mensen die vlijtig aan het timmeren en schilderen zijn aan hun decorstukken. Het lijkt wel een sprookjeswereld met al die wagens, marionetten en reuzenpoppen. Iedereen zegt vriendelijk dag en werkt verder.
In een kleine duistere ruimte voorin dragen een paar mensen een tekst voor. Verderop legt Jonathan Van Izeghem de laatste hand aan zijn piratenschipfiets. "Binnen het thema 'water' hebben wij gekozen voor piraten," zegt hij over 'zijn' Zinnode, die uit Vorst. Van Izeghem organiseert een workshop met kinderen. Naast een paar heerlijke piratenkoppen heeft hij een prachtige papegaai gemaakt. Ons gesprek wordt onderbroken door het kabaal achterin de hangar. Ze zijn er een grote metalen wagen in elkaar aan het steken die zal dienen als gigantische drum.
Z-Day
Op vrijdag 30 mei, de avond voor de parade, vindt de Blijde Intrede plaats. De Zinnekes brengen om halfnegen de wagens en decorstukken feestelijk van Plan B (Kazernestraat 37) naar de Oude Graanmarkt.
Zaterdag 31 mei trekt de Zinneke Parade uit, van 15 tot 18 uur. Het parcours loopt van Sint-Katelijne over Sint-Goriks en de Beurs naar de Grote Markt en over de Grasmarkt terug naar Sint-Katelijne.
Om 18 uur wordt de Parade afgesloten met een Final Jump: de 2.500 deelnemers zullen allemaal samen springen voor de Beurs. Dat wordt ongetwijfeld het meest fotogenieke moment van de parade.
:: Meer info op 02-214.20.07
Lees meer over: Etterbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.