In Brussel wordt 80 procent van de klachten omtrent dierenwelzijn zonder gevolg geklasseerd. Volgens Staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) is dat het gevolg van het goede werk van haar diereninspecteurs. "De verbetering van het dierenwelzijn hoeft niet altijd via de rechtbank te gaan."
Debaets: 'Verbetering dierenwelzijn hoeft niet per se via rechtbank'
In Brussel gaan de klachten over dierenmishandeling of -welzijn vooral over verwaarloosde huisdieren. Dat is volgens Anton Maertens, woordvoerder van Debaets, de voornaamste verklaring voor het hoge seponeringscijfer.
"De verbetering van hun situatie moet niet altijd via de rechtbank beslist worden", aldus Maertens. Een bezoek van de diereninspectie volstaat meestal. "Als wij de diereninspectie sturen, is dat een wake up call voor de eigenaar om beter zorg te dragen voor het huisdier. Bij extreme verwaarlozing grijpen we uiteraard wel in."
Debaets gelooft in de werking van de diereninspectie en verhoogde het aantal van twee naar vier inspecteurs. "Ons beleid richt zich op responsabilisering en is er niet op gericht om zoveel mogelijk boetes uit te schrijven. Het dierenwelzijn verbeteren gaat het best na een goed gesprek met de diereninspecteur", zegt Maertens aan BRUZZ.
Volgens Maertens is de situatie in Brussel zo anders dan in de rest van België, omdat er amper boerderij- of plattelandsdieren in de hoofdstad zitten. "Die hebben al sneller last van de koude of slechte leefomstandigheden. Daar zijn renovaties en andere maatregelen nodig. Voor de huisdieren van Brussel, is de diereninspecteur een makkelijkere maatregel."
In april 2017 werd er door de Brusselse regering een ordonnantie goedgekeurd die de inbreuken op dierenmishandeling zwaarder bestraft. Waar er voorheen maximum 500 euro geldboete mogelijk was, kan dat nu oplopen tot 300.000 euro of een mogelijke gevangenisstraf van 3 jaar.
Lees meer over: Brussel , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.