Boem paukeslag, deel van het gedicht bezette stad van Paul van Ostaijen

| Boem paukeslag, deel van het gedicht 'Bezette stad' van Paul van Ostaijen.

deBuren lanceert project 'Besmette Stad' als antwoord op crisis

Bettina Hubo
© BRUZZ
31/03/2020

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren lanceert Besmette Stad, een artistiek antwoord op de huidige gezondheidscrisis naar analogie van Paul van Ostaijens beroemde bundel Bezette Stad.

deBuren is dicht tot 31 mei, maar werkt achter gesloten deuren naarstig door, ondermeer aan de voorbereiding van het grootschalige digitale project Besmette Stad. Het is een verwijzing naar Bezette Stad, de dichtbundel van Van Ostaijen uit 1921 met het beroemde gedicht ‘Boem Paukeslag’, de opmerkelijke typografie en de houtsnedes van Oskar Jespers.

“Het is het eerste grote modernistische en multimediale kunstwerk,” zegt Willem Bongers-Dek, directeur van deBuren. “De dichter reageert in zijn gedichten op de Eerste Wereldoorlog en hoe die steden als Antwerpen en Berlijn, maar eigenlijk alle Europese steden, hard trof.”

deBuren vraagt nu aan meer dan dertig Vlaamse en Nederlandse kunstenaars – auteurs, tekenaars, muzikanten – om, met Bezette Stad als inspiratiebron, een antwoord te formuleren op de huidige gezondheidscrisis. “We volgen daarbij de chronologie van de bundel, die drie fases omvat: de dreiging, de oorlog als zodanig en de aftocht,” zegt Bongers-Dek. “Elke kunstenaar krijgt een bepaald deel uit de bundel toegewezen.”

Besmette Stad, een samenwerking tussen deBuren en het Paul van Ostaijengenootschap, wordt een multimediaal en volledig digitaal project. “Alle teksten, tekeningen en muziek komen online. De eerste werken zullen over een week of drie al op onze website verschijnen. Het loopt dan door tot ergens in de zomer. Van Ostaijen begon met de bundel op 27 juli 1920.

Het is moeilijk te voorspellen of de afwikkeling van de huidige crisis tegen die honderdste verjaardag rond zal zijn. Het project zal organisch groeien, net zoals de poëzie van Van Ostaijen organisch groeide. Maar over een paar maanden hebben we een volledig artistiek antwoord op de dichtbundel en op deze crisis.”

Het is fijn om weer met iets opbouwends bezig te zijn in plaats van alleen met het annuleren van activiteiten.

Willem Bongers-Dek, directeur van deBuren

De opdrachten aan de kunstenaars, zowel jong talent als gevestigde namen, gaan deze week de deur uit. “Dit project is ook een manier om kunstenaars opdrachten te geven, om hen weer een perspectief te bieden in deze moeilijke tijden. Voor ons is het dan weer fijn om opnieuw met iets opbouwend bezig te zijn in plaats van alleen met het annuleren van activiteiten.”

Duidelijkheid

Dat deBuren nu al aankondigt dat alle fysieke publieksactiviteiten geschrapt zijn tot 31 mei heeft ermee te maken dat het zowel van de Vlaamse als van de Nederlandse overheid afhangt. “In Nederland zijn evenementen verboden tot 1 juni. Bovendien hebben wij gekozen voor duidelijkheid. Wij wilden geen valse beloften doen aan ons publiek. Ik verwacht dat alle cultuurhuizen tot die tijd dicht moeten.”

Alle tickets van geschrapte activiteiten zijn ondertussen terugbetaald. “Onze entreeprijs is beperkt. Dus was het voordeliger om alles terug te betalen dan om iedereen te contacteren.” De auteurs, wier activiteiten geannuleerd zijn, worden deels of volledig vergoed.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni