Deurwaarder legt beslag op erfgoed gemeentehuis Sint-Joost

AL
© BRUZZ
08/06/2016

De gemeente Sint-Joost-ten-Node moet een oud-bediende die z’n ontslag aanvocht 111.836 euro. Omdat de gemeente nog niet betaalde, legde een deurwaarder op 25 mei beslag op goederen van het gemeentehuis, waaronder schilderijen en wandtapijten.

Een overzicht van de feiten: eind 2012 ontslaat de gemeente Sint-Joost-ten-Node de directeur van de Regie voor Stadsvernieuwing (een dienst die intussen niet meer bestaat). Hij is een vertrouweling van burgemeester Jean Demannez (PS) en op dat moment gaat de macht over naar huidig burgemeester Emir Kir (PS).

De man vecht zijn ontslag aan bij de arbeidsrechtbank en krijgt bijna drie jaar later, in september 2015, gelijk, vertelt gemeenteraadslid Ahmed Mouhssin (Ecolo) aan BRUZZ. De gemeente Sint-Joost-ten-Node moet de oud-bediende 175.000 euro bruto betalen.

De gemeente gaat in beroep tegen de uitspraak van de arbeidsrechtbank, maar dat beroep wordt niet aanvaard omdat de advocaat van de gemeente het te laat indient, bevestigt burgemeester Emir Kir aan BRUZZ. Een procedure bij het Hof van Cassatie loopt op dit moment nog.

Beslag
De oud-bediende ontving het geld dat de gemeente hem moet, tot dusver nog niet. Daarom kwam een deurwaarder op 25 mei naar het gemeentehuis van Sint-Joost en legde een uitvoerend beslag op goederen van het gemeentehuis. Dat vertelt Mouhssin, met het verslag van de deurwaarder in de hand, en bevestigt Kir. Op de lijst staat erfgoed van de gemeente zoals schilderijen, wandtapijten en kasten.

Het gaat om een uitvoerend beslag. Dat betekent dat als de gemeente Sint-Joost niet betaalt de stukken waarop beslag is gelegd verkocht worden en met de opbrengst de oud-bediende betaald wordt. De gemeente heeft nog tot 28 juli om te betalen. Anders haalt op die dag de deurwaarder de stukken op en verkoopt hij ze twee dagen later.

De gemeente heeft aan de advocaat van de oud-bediende voorgesteld om de som uit te betalen op een derde rekening. De advocaat heeft op dat aanbod nog niet gereageerd, zegt Kir. "Wij wachten op het antwoord van de advocaat en als hij niet akkoord gaat met de betaling op een derde rekening, zijn wij bereid om te betalen op de eigen rekening van de ontslagen bediende." Het is dus nog afwachten hoe deze zaak verder loopt.

“Wat me het meest choqueert, is dat de burgemeester een beslissing van het gerecht naast zich neerlegt”, zegt Mouhssin. Eind deze maand interpelleert hij Kir over deze zaak in de gemeenteraad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni