Dinsdagochtend is het dialoogproject gelanceerd dat het vertrouwen moet herstellen tussen Brusselse jongeren en de politie. Het initiatief krijgt de steun van minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).
Dialoogproject moet vertrouwen tussen Brusselse jongeren en politie herstellen
Na het overlijden van Ibrahima in een Brusselse politiecel bleek onlangs nog maar eens hoe diep het wantrouwen zit tussen de politie en Brusselse jongeren en hoe snel de gemoederen verhit raken. In de nasleep daarvan kondigde Yassine Boubout, activist en autoriteit op het vlak van politiegeweld onder meer in BRUZZ al aan dat er in navolging van ‘Zo geflikt’ in Gent ook in Brussel een project zou komen om politiekorpsen dichterbij bepaalde jongeren te brengen.
Dat project werd vanmorgen gelanceerd door de vzw Capital van Brussels ondernemer Hassan Al Hilou in virtuele aanwezigheid van enkele korpscheffen, Brusselse jongerenorganisaties en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en minister Benjamin Dalle (CD&V). Die laatsten noemden de voorgestelde “dialoog en wederzijds vertrouwen het begin van de oplossing.” Bedoeling is de komende maanden agenten uit zes verschillende Brusselse politiezones samen te brengen met jeugdwerkers en jongeren uit heel Brussel in zogenaamde micro-projecten.
Relatie opbouwen
In een eerste fase willen ze een relatie opbouwen door agenten en jongeren bijvoorbeeld samen te laten fietsen, koken of boksen om een aangenaam moment te beleven. Daarbij kunnen ze ook hun eigen ervaringen delen. In een volgende fase – de conflictbemiddeling – willen ze jongeren, jeugdwerkers en wijkagenten rond de tafel brengen voor een diepgaander gesprek. Om dat mogelijk te maken, zullen de groepen telkens begeleid worden door een professionele bemiddelaar. Gehoopt wordt zo op enkele maanden in die kleine groepen het wij-zij-denken te doorbreken en te zorgen dat beide partijen elkaar weer als ‘mensen’ gaan zien. Eenmaal daar een betere relatie is opgebouwd, wordt gehoopt dat die positieve impact zich verder doorzet in heel Brussel.
Onder meer onderzoeker Mattias De Backer (KULeuven) begeleidt het project om te zorgen dat de herstelgerichte praktijken ook voldoende wetenschappelijk onderbouwd zijn. Hoe groot de kans op slagen is, zal moeten blijken. Het is niet de eerste keer dat initiatieven gelanceerd worden om bruggen te bouwen tussen de politie en jongeren. De vraag is of het dit keer wel langetermijneffecten zal hebben en de betrokkenen een langdurig engagement zullen tonen. Na enkele maanden zullen de eerste projecten geëvalueerd worden.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , politie , politiegeweld , brusselse jongeren , vertrouwen , dialoog , Hassan Al Hilou
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.