Dienstencentrum voor het kind Nasci: 'We zijn door alle voorraden'
Sinds 2003 is de vzw Nasci een niet meer weg te cijferen lichtbaken voor noodhulp in het gewest. De emotionele en materiële bijstand gaat naar straatarme moeders met kleine kinderen en naar zwangere kansarme vrouwen.
"In het Jaar van de Armoede groeit de toename aan ellende in het Brussels gewest ons allen boven het hoofd," stelt Nicky Budts vast. 'Ons allen', dat zijn zorgverstrekkers, eerstelijnshulp, en zelfs gevestigde 'instituten' in de opvang van het jonge kind.
Elke dag staat de telefoon bij Nasci roodgloeiend. De zorgverstrekkers, Kind & Gezin, de CAW's en meer en meer ook het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers (Fedasil) verwijzen de noodlijdende vrouwen met kinderen door naar Nasci. Omdat particulieren hier 'spullen' schenken, die, netjes per leeftijdsgroep geordend in rekken, een goede bestemming krijgen.
Nasci helpt gezinnen in nood, van alle nationaliteiten, en, stelt Budts, "ook meer en meer verarmde Belgische families, die door werkloosheid uit de boot van de welvaartsstaat vallen."
Materiële slagkracht verzwakt
Tegelijk is de materiële slagkracht van Nasci sinds deze winter verzwakt. De zorgdienst is door haar voorraad kinderkleding. Dat is nieuw - en alarmerend. Het aantal hulpbehoevenden zwelt aan.
Budts: "Particulieren blijven ons kleren en ander (tweedehands)spul voor kinderen schenken (de overheidssubsidie is enkel voor vaste kosten, red.). Het kan echter zo snel niet binnen komen, of het is alweer uitgedeeld. De instellingen en sociale diensten zien ons als laatste hulpadres waarnaar ze jonge moeders kunnen doorsturen voor primaire behoeften: luiers, poedermelk, billenzalf, een wiegje, kruippakjes, een peuterpotje en een kinderkoets. Levensnoodzakelijke dingen."
De cijfers spreken voor zich. Budts: "Vorig jaar hebben we ruim 19.245 items uitgedeeld en 4.753 noodinterventies gedaan, onder meer aan tachtig hoogzwangere vrouwen die niets hadden voor hun komende boreling. In twee jaar tijd is de vraag naar materiële hulp meer dan verdubbeld. De crisis die sinds 2007 op dreef kwam, maakt almaar meer slachtoffers in Brussel, en lang niet alleen onder asielaanvragers en inwijkelingen."
Hulppakket
Budts laat ons een van de vele trieste voorbeelden noteren. Een asielzoekster die ging bevallen, en door Fedasil onderdak in een hotel kreeg, moest het vorige week met tien euro per dag rooien, inmiddels ook voor haar zuigeling. Daarmee kan ze uiteraard geen pak luiers, laat staan een paar babykleertjes, zeep, kortom het broodnodige voor vandaag én morgen kopen. En Fedasil stuurt meer en meer noodlijdenden door.
Tot voor kort kon Nasci dankzij de giften van particulieren een 'hulppakket' samenstellen, waarmee een jonge kansarme moeder van start kon. Budts: "Deze winter is deze eerstelijnshulp van basisgerief prioritair geworden. We zijn door alle stocks van giften geraakt. Al zijn vele mensen van goede wil en kregen we vorig jaar van onze vele vrijwilligers drieduizend uur hulp, we komen nog altijd handen te kort."
Nu lanceert Nasci een oproep om de 'slachtoffers in de welvaartsstad' aan de meest elementaire spullen te helpen. Klassiek vroeg de vereniging om bruikbaar speelgoed, poppen en knuffels, naast kleding. Sinds kort ligt de klemtoon op de hoogste nood: alle basismateriaal voor kindjes van nul tot zeven jaar, zoals een bedje, verschoonkussen, (tweedehands) Maxi-Cosi of draagzak, en bovenal kinderdekens en kleertjes voor de allerkleinsten.
:: Nasci, d'Anethanstraat 4 (aan 'de Berenkuil'), 1030 Schaarbeek. Alle hulp is welkom, na afspraak op 02-216.88.85
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.