| Meer dan 180 katten werden aangetroffen in het huis van de dame in Jette.

Dierenbescherming wil sneller gerechtelijke stappen tegen hardleerse dierenbezitters

JP
© BRUZZ
11/10/2022

In Jette heeft de dierenbescherming de afgelopen vijf jaar op hetzelfde adres 187 katten verwijderd. Telkens was er sprake van verwaarlozing. Na elke tussenkomst herviel de desbetreffende vrouw al snel in hetzelfde gedrag. Dierenbescherming Veeweyde onderzoekt de mogelijkheid om sneller gerechtelijke stappen te nemen tegen dit soort dierenbezitters.

Mensen die meer huisdieren hebben dan waar ze voor kunnen zorgen: dat wordt wel eens het ‘syndroom van Noach’ genoemd. Het hebben van veel huisdieren is niet per se een probleem, maar dat wordt het wel als men ze niet meer kan huisvesten, voeden en verzorgen. Ook merken dierenbezitters vaak niet op dat hun dieren te lijden hebben onder de situatie.

Schepen Gaëtan Van Goidsenhoven (MR), voorzitter van dierenbescherming en - asiel Veeweyde wijst erop dat de instantie al verschillende keren is opgeroepen voor het geval in Jette. Daarover schrijft La Dernière Heure en het nieuws wordt bevestigd aan BRUZZ door Van Goidsenhoven.

In 2017 nam Veeweyde 38 katten op. Daarvan waren er slechts drie gecastreerd. In 2018 waren het er 53, waarvan er nauwelijks vier waren gecastreerd. In 2019 leefden er nog eens 48 katten in het huis. In 2020 hoefde Veeweyde niet in te grijpen. In 2021 werd Veeweyde opgeroepen door de politiezone Brussel-West om acht katten in beslag te nemen.

Voor 2022 stopt de teller voorlopig bij 40 katten die op 24 augustus zijn gevonden. Van de veertig waren er negen niet gecastreerd. De inspecteurs konden ze niet allemaal meenemen. Veeweyde heeft er 31 moeten achterlaten wegens capaciteitsgebrek. Van het totaal aantal katten - 187 verspreid over vijf jaar - was de meerderheid niet gesteriliseerd. Sommige katten hadden ziektes en parasieten. Ze waren soms ook agressief en wild omdat ze niet goed 'gesocialiseerd' waren.

Druk op asiel

Slechts tien procent van de katten vond een nieuw adoptieadres. "De meeste van deze katten zijn in een staat die hen moeilijk te adopteren maakt. Het gevolg is dat deze massale toestroom enorme druk legt op opvangcentra zoals de onze, die vaak al vol zijn. Deze zomer moesten we een recordaantal verlaten dieren opnemen," zegt Van Goidsenhoven.

In de toekomst wil Veeweyde systematisch sneller naar de rechtbank stappen wanneer mensen hun dieren verwaarlozen. De mevrouw in Jette is niet de enige in Brussel die haar dieren blijft verwaarlozen, ook na een waarschuwing. "We zijn in gesprek met een gespecialiseerde advocaat," zegt Van Goidsenhoven. "Er is veel vooruitgang geboekt tegen dierenmishandeling, maar er is nog bijzonder veel werk aan de winkel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Samenleving , katten , dierenmishandeling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni