Dikke Beuk mag blijven
Lees ook: Vader, zoon en kleinzoon Beuk in Jette
De 'nieuwe' Dikke Beuk refereert aan zijn historische voorvader, de Arbre Ballon, een eeuwenoude beuk die op 12 mei 1912 geveld werd (zie ons artikel van 10 mei 2012 op www.brusselnieuws.be).
Even werd gevreesd dat 'kleinzoon Beuk' gekapt zou worden, maar dat blijkt niet het geval: de boom blijft staan, ook al staat hij niet op de inventaris-lijst van opmerkelijke bomen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
"Bij het ontwerp van groenvoorziening werd wel degelijk rekening gehouden met de beuk uit 1985 (geplant op 5 mei 1984, red.); er is ons verteld dat die moest blijven staan," zegt architecte Livia de Bethune van het bureau SumProject, dat samen met Mobiel Brussel de infrastructuurplannen uittekent.
De Dikke Beuk is terug te vinden op de nieuwe middenberm naast de tramsporen. In het verlengde van de beuk komen nieuwe platanen. De eerste plataan wordt op elf meter geplant; tussen de platanen zelf komt negen meter ruimte. De Dikke Beuk krijgt dus ruimere groeikansen voor zijn kruin, en zal opvallen bij een voetgangersdoorgang. De nieuwe berm rond de boom waaiert zelfs meer uit dan in de huidige situatie.
"Zolang er gewerkt wordt, zal de beuk beschermd moeten worden, net zoals bij de platanen op de Jetselaan zal gebeuren," stelt De Bethune nog.
Lees meer over: Jette , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.