De start van het nieuwe schooljaar gaat dit jaar gepaard met een aantal nieuwigheden. De woonerfzone in de Vijfhoek wordt deels zone 30, de leerplicht wordt verlaagd naar vijf jaar en de snelheid op de Brusselse ring aangepast naar 100 kilometer per uur. Een overzicht.
Dit verandert er op 1 september in Brussel
Vijfhoek wordt deels terug zone 30
In mei besliste de stad Brussel om de Vijfhoek tijdelijk tot een woonerf om te dopen. De maximumsnelheid van 20 kilometer per uur moest meer plaats creëren in de openbare ruimte voor voetgangers, fietsers en steps.
Op 1 september worden de woonerfzone gedeeltelijk opgeheven. Op grote lanen, hoofdinvalswegen die naar het stadscentrum leiden, fietsassen, straten waar veel bussen en trams passeren en plaatsen waar veel commerciële activiteiten plaatsvinden, wordt de maximumsnelheid terug opgetrokken van 20 naar 30 kilometer per uur.
De straten rond het Warandepark, de Dansaertstraat, de Maurice Lemonnierlaan en de Hoogstraat zijn voorbeelden waar de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur terugkeert. In de meeste rustige stadsdelen blijven de woonerven wel behouden. Een kaart vindt u hier.
De nieuwe aanpassingen gelden voor 6 maanden.
Snelheid Brusselse ring verlaagt naar 100 km per uur
In het kader van het Vlaamse Energie –en Klimaatplan 2021-2030 wordt de snelheid op de Ring rond Brussel (R0) verlaagt van 120 naar 100 kilometer per uur. De aanpassing komt er op alle wegvakken die in het beheer zijn van het Vlaamse of het Brusselse Gewest. Op plaatsen waar de toegelaten snelheid lager ligt dan 100 kilometer per uur wordt de maximumsnelheid niet verhoogd.
Leerplicht voortaan vanaf 5 jaar
Vanaf 1 september zijn kinderen leerplichtig vanaf de leeftijd van 5 jaar, in plaats van 6. Dat betekent dat vijfjarigen dit schooljaar verplicht 290 halve dagen school moeten lopen.
Voor kinderen die revalidatie, kinesitherapie of logopedie moeten volgen kan wel een uitzondering aangevraagd worden. Ouders die dat wensen kunnen hun kinderen ook laten aansluiten in het levensbeschouwelijk lager onderwijs.
Meer studiemogelijkheden
Middelbare scholieren die minstens 15 jaar oud zijn zullen dit schooljaar meer opties hebben voor duaal leren. Dat systeem laat leerlingen toe om naast ervaring op de schoolbanken ook ervaring op de werkvloer op te doen. Vorig schooljaar was er keuze uit 79 studierichtingen, dit jaar worden dat er 104. De richtingen variëren van loodgieter tot tandartsassistent.
Er start ook een proefproject van twee jaar rond duaal lesgeven. Als scholen een vacature niet op reguliere manier ingevuld krijgen, kunnen ze bovendien beroep doen op ervaringsdeskundigen in een bedrijf. Dat geeft de werknemers de mogelijkheid om ook les te geven.
Op die manier kunnen leerlingen op hun beurt kennismaken met deskundigen uit het werkveld. Momenteel is het project vooral gericht op bedrijven uit de chemie- en lifesciencesector, maar ook andere sectoren kunnen een voorstel indienen.
Maaltijdcheques enkel nog te gebruiken voor voedingsproducten
Vanaf 1 september zal het niet mogelijk meer zijn om niet-voedingsproducten te kopen met (elektronische) maaltijdcheques. In feite was dat al door de wet verboden, maar niet elke supermarkt ging daar even strikt mee om.
Daarom zal het toezicht verstrengd worden en de kassasystemen aangepast voor een efficiëntere controle.
Meer mensen krijgen toegang tot een prodeoadvocaat
Op voorstel van Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) krijgen meer mensen die over te weinig bestaansmiddelen beschikken, toegang tot een prodeoadvocataat.
Het plafond voor alleenstaanden stond op 1.026 euro, voor gezinnen op 1.317 euro. Vanaf 1 september komt daar 200 euro bij. Het is de bedoeling dat daar de komende drie jaar nog 100 euro per jaar bijkomt. In 2023 zullen de plafonds dus op meer dan 1.500 euro liggen voor alleenstaanden, en voor gezinnen op 1.800 euro afhankelijk van het aantal kinderen ten laste.
Officieel statuut voor Mantelzorgers
Mantelzorgers die instaan voor de zorg van hun naasten kunnen een officieel statuut krijgen via het ziekenfonds.
Er wordt voor hen ook een nieuw thematisch verlof voorzien. Werknemers die erkend zijn als mantelzorgers kunnen dat thematisch verlof aanvragen bij hun werkgever. De uitkering waar ze recht op hebben kan aangevraagd worden bij het RVA.
Mantelzorg is hulp aan een zorgbehoevende door iemand uit de dichte omgeving van die persoon. Ze bieden lange tijd hulp aan chronisch zieken, personen met een beperking of andere hulbehoevenden uit de omgeving. Dat kan de partner, ouder of kind zijn maar ook andere familieleden, vrienden of kennissen.
Koppels in langeafstandrelaties mogen elkaar opnieuw bezoeken
Goed nieuws voor koppels in een langeafstandsrelatie. Partners die elkaar niet konden bezoeken omdat een van hen in het buitenland verblijft, mogen dat vanaf 1 september opnieuw.
Je moet wel kunnen aantonen dat je als koppel minstens twee jaar samen bent, minstens 1 jaar hebt samengewoond of samen een kind hebt. Ze worden aan dezelfde test- en quarantaineregels onderworpen als andere personen die terugkeren uit het buitenland.
MIVB start terug met volledige dienstverlening
De bussen, trams en metro's van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB rijden vanaf maandag 31 augustus weer volgens het volledige rijschema. Tijdens de zomervakantie registreerde de maatschappij twee derde van het aantal ritten van vorige zomer.
Het normale rijschema werd in maart onderbroken door de coronalockdown. Er kwam toen een beperkte dienstregeling, met focus op essentiële verplaatsingen. Die werd gaandeweg versterkt, maar mede door de traditioneel beperktere zomerdienstregeling kwam het nog niet tot een volledige hervatting.
Die volgt dus op 31 augustus. Ook het nachtnet (Noctis) zal dan hervatten, maar met de laatste vertrekken vanuit het centrum van Brussel tussen 1.00 en 1.30 uur 's nachts (in plaats van 3.00 uur).
Huurders kunnen weer uit huis worden gezet
Het verbod op uithuiszettingen loopt af op 31 augustus, wat huisbazen opnieuw de kans geeft om huurders met achterstallige betalingen te vragen het pand te verlaten. Het moratorium op uithuiszettingen werd op 16 maart ingeroepen om huurders te beschermen, zodat zij niet op straat zouden belanden tijdens de lockdown zonder de mogelijkheid om een nieuwe woning te vinden. Intussen is het wel weer toegelaten om woningen te bezoeken als kandidaat-huurder, dus besliste het Gewest om het moratorium niet te verlengen.
Hoeveel huurders momenteel risico lopen op een uithuiszetting, is nog niet bekend. De huurdersbond schat dat minstens 300 dossiers de komende maanden bij de vrederechter zullen belanden.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Brusselse ring , maaltijdcheques
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.